IPO
CESSATECH VILL BEDÖVA BARN VIA NÄSAN - VD (Direkt)

2020-11-24 12:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det danska forskningsbolaget Cessatech, som utvecklar behandlingar för barn, tänker ge sig in på anastesimarknaden med en nässpray som är enklare att använda än traditionella alternativ som används för att undvika att patienten känner smärta.

Det säger Cessatechs vd Jes Trygved i en videointervju med Nyhetsbyrån Direkt inför noteringen av aktien på Spotlight Stock Market i Köpenhamn.

Enligt Cessatech är det vid flera medicinska ingrepp bättre att få anestesi, alltså bedövning, via näsan än in genom en ven på traditionellt vis. Cessatechs huvudtillgång är nässprayen CT001 som forskningsbolaget siktar på ska nå marknaden år 2024.

Bolaget har sitt ursprung i forskning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Det finns royalty-avtal som innebär att Cessatech kommer att betala 1 procent av sin framtida nettoförsäljning till Rigshospitalet och 10 procent av eventuella intäkter från sub-licensiering.

Cessatech har även två andra spår för barn – dels en sederande nässpray för vissa medicinska och diagnostiska procedurerar såsom magnetkameraundersökning, samt dels en lokalbedövande gel att använda innan man syr sår vid akutmottagningar. Dessa projekt är dock inte redo för finansiering än.

Medan anestesi handlar om att patienten inte ska känna smärta handlar sedering snarare om att lugna patienten.

Foto: Nyhetsbyrån Direkts reporter Johan Lind intervjuar Cessatechs vd Jes Trygved till höger.

Det är enligt Jes Trygved ovanligt att verksamhetsplaner av Cessatechs sort går helt enligt tidtabell.

"Jag är säker på att det kommer att bli överraskningar, men jag är även säker på att vissa saker kommer att gå snabbare än väntat", säger Cessatech-chefen.

Är regulatoriska godkännanden eller att nå ut till marknaden den största utmaningen för er?

"Inget är enkelt i läkemedels- och forskningsbranschen. Det kommer att finnas utmaningar längs hela resan, både regulatoriska och vid lansering. Det är för tidigt att säga vad som kommer att vara mest utmanande, men jag kan säga att vi är ett lag som har arbetat med detta tidigare och vi är vana vid att hitta lösningar", säger Jes Trygved som anser att bolagets plan är mycket tydlig.

Cessatech siktar på en marknadsandel på 30-40 procent efter sex till åtta år på marknaden.

Inför noteringen gör Cessatech en nyemission av units som initialt kan tillföra bolaget 15,8 miljoner danska kronor.

Teckningskursen på 18:80 danska kronor per unit i emissionen värderar företaget till cirka 18,8 miljoner danska kronor före kapitaltillskottet.

Varje unit består av två aktier och tre teckningsoptioner, vilka kan tillföra bolaget ytterligare 25,2 miljoner kronor i nytt kapital i ett senare skede.

Teckningsperioden i unitemissionen pågår till tisdagen den 24 november. Cessatech hade enligt prospektet erhållit teckningsåtaganden om 62 procent av unitemissionen inför erbjudandet.

Första beräknade handelsdag på Spotlight Stock Market i Köpenhamn är den 16 december 2020.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -