MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2022-11-25 15:18

TISDAG DEN 29 NOVEMBER

======================

- FI: stabilitetsrapport kl 8.00

FI:s rapport kommer några veckor efter motsvarande rapport från Riksbanken, och antagligen blir det likartat fokus på de högt skuldsatta fastighetsbolagen, men även hushållens förmåga att klara att högre ränteläge.

Redan i maj konstaterade FI att "de sårbarheter som byggts upp under en lång period med låga räntor och ett högt risktagande nu blottläggs". Sedan dess har räntorna fortsatt stiga.

Från årsskiftet tar tidigare generaldirektören Erik Thedéens klivet över till Riksbanken, som ny chef där. Han har bland annat varit motståndare till lättade amorteringskrav och kritisk mot Riksbankens köp av företagsobligationer. Enligt SEB:s handlarenkät väntas han vara något mer hökaktig i penningpolitiken än sin företrädare Stefan Ingves.

- SCB: BNP 3kv kl 8.00

SCB:s Nationalräkenskaper för tredje kvartalet väntas visa en BNP-utveckling i linje med den tidigare publicerade indikatorn, som visade på en överraskande hög tillväxt.

Enligt Infronts prognosenkät väntas Sveriges BNP ha ökat 0,7 procent under det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal och stigit 2,8 procent jämfört med tredje kvartalet 2021.

Swedbank varnar dock för att BNP-utfallet inte var lika positivt som vid första anblicken. De tror att detaljerna kommer att peka på svaghetstecken och att ökad lageruppbyggnad bidrog oväntat mycket till uppgången.

"Vi hade räknat med att den ovanligt snabba lageruppbyggnaden under inledningen av året skulle börja avta men i stället ökade både industrins och varuhandelns lager. Frågan är i vilken utsträckning ökningen är ofrivillig", skriver Swedbank i ett kundbrev.

- SCB: detaljhandel oktober kl 8.00

Försäljningen i detaljhandeln har varit svag under större delen av året. I september sjönk den med 0,4%, efter en nedgång med lika mycket månaden före. Jämfört med ett år tidigare var nedgången i september 5,9%.

I årstakt var nedgången i sällanköpsvaruhandeln hela 8,1% i september.

Swedbank noterar i ett kundbrev att även om deras egna kortdata indikerar en marginell förbättring under oktober så väntas detaljhandeln ha bromsat in betydligt jämfört med ett år tidigare, "vilket alltjämt föranleds av en svagare sällanköpsvaruhandel"

- KI: konjunkturbarometern november kl 9.00

Swedbank konstaterar i ett kundbrev att konfidensindikatorerna inom näringslivet tyngs på bred front och att hushållens konfidensindikator har sjunkit till rekordlåga nivåer enligt KI-barometern.

"En fortsatt försämring är sannolik givet rådande ekonomiska omständigheter och att en lågkonjunktur står för dörren. Vi håller extra utkik efter handelsföretagens omdömen om varulagren som ökat på sistone. Detta kan vara en signal på dels minskad efterfrågan, dels att företagen kan komma att behöva rea ut sina varor framöver vilket skulle innebära viss nedåtpress på inflationen framöver", skriver banken.

De noterar vidare att hushållens konfidensindikator i oktober landade på rekordlåga 48,3. Det kan jämföras med tidigare låga noteringar såsom under den globala finanskrisen då den bottnade på 74,4 i oktober 2008, och under inledningen av pandemin då den bottnade på 79,1 i april 2020.

Nu är det framför allt hushållens syn på den egna ekonomin som är synnerligen pessimistisk.

I oktober sjönk KI:s barometerindikator med 6,2 enheter, till 85,6, vilket visar att stämningsläget i ekonomin är mycket dystrare än normalt. Samtliga sektorer bidrog till nedgången, enligt KI, där detaljhandeln och tjänstesektorn tappade mest. Två branscher som föll kraftigt i oktober var resebyråer samt hotell och restaurang.

- EMU: barometerindikator november kl 11.00

EU-kommissionens barometerindikator för eurozonen har i år bara pekat uppåt i februari och maj – i oktober sjönk den till 92,5, från 93,6 månaden före. Nedgången var väntad.

Indikatorn för sysselsättningen fortsatte ned medan indikatorn för företagens prisplaner fortsatte uppåt för alla sektorer, bortsett från industrin. Även indikatorn på ekonomisk osäkerhet fortsatte att stiga i oktober.

Enligt konsensusprognosen kommer barometerindikatorn att stiga till 93,5 i november.

Commerzbank är mer pessimistisk och ser en nedgång till 92,0.

- Tyskland: KPI (prel) november kl 14.00

Den tyska inflationstakten fortsatte i oktober uppåt, till 10,4% från 10,0% i september. Oktoberutfallet var en ny högstanotering efter den tyska återföreningen.

Chefen för den tyska statistikmyndigheten i Wiesbaden, Georg Thiel, noterade att huvudskälet till den höga inflationen, liksom tidigare, var den enorma prisuppgången på energiprodukter, men att de även ser alltmer prisökningar på många andra varor och tjänster.

"De stigande priserna på mat är nu särskilt märkbara för privata hushåll", sade Thiel.

Konsensusprognosen för november månads preliminära KPI-inflation ligger på en marginell nedgång till 10,3%.

Commerzbanks prognos är en större nedgång till 9,9% i november.

- USA: hushållens konfidensindikator november kl 16.00

Väntas sjunka till 100,3 i november, från 102,5 i oktober, då förtroendet försämrades mer än väntat.

Förväntningsindex steg visserligen till 78,1 i oktober, men låg kvar under 80-nivån, vilket brukar förknippas med recession.

Enligt Lynn Franco, ansvarig för ekonomiska indikatorer vid Conference Board, var det noterbart att inflationsoron, som sjunkit sedan juli, nu steg igen, med såväl bensin- som livsmedelspriserna som drivkraft.

Tidigare har det preliminära Michigan-indexet för november visat att de amerikanska hushållen blev mer deppiga samtidigt som deras inflationsförväntningar steg något.

ONSDAG DEN 30 NOVEMBER

======================

- Kina: industri-PMI november kl 2.30

I oktober sjönk inköpschefsindex i såväl industrin som tjänstesektorn ner i kontraktionszonen, och det kombinerade PMI låg på den lägsta nivån sedan maj. Utfallsdata pekade också mot en svag start på det fjärde kvartalet, med lägre detaljhandel och dämpad industriproduktion.

Mycket fokus ligger fortsatt på den ökade smittspridningen och den restriktiva policy som fortsatt påverkar tillväxten negativt, trots vissa signaler om lättnader. Oroligheter runt Foxconns fabrik i Zhengzhou har fått stor uppmärksamhet, men det har varit nya restriktioner i Peking och Shanghai.

IMF skrev nyligen att en justerad covidpolicy, snabbare vaccination och fler åtgärder för att få ett slut på krisen i fastighetssektorn skulle stötta tillväxten.

- EMU: KPI (prel) november kl 11.00

Euroområdets KPI-inflation steg till 10,6% i oktober, från 9,9% månaden före, medan kärninflationen fortsatte uppåt till 5,0% från 4,8%.

I november väntas inflationstakten dämpas något till 10,4%, och kärninflationen till 4,9%.

Credit Suisse tror dock på en KPI-inflation på 10,7% och att kärn-KPI ligger stilla på 5,0%, medan Unicredit spår att huvudsiffran sjönk till 10,4% men kärn-KPI låg kvar på 5,0%.

Enligt Unicredit var energipriserna sannolikt den enda källan till tryck nedåt på inflationen, främst på grund av en baseffekt. På månadsbasis fortsatte energipriserna sannolikt att stiga, även om prisutvecklingen för gas och el är omgiven av betydande osäkerhet.

"Både den totala inflationen och kärninflationen är sannolikt på eller nära sina toppar. Vi förväntar oss att inflationssänkningen börjar i början av nästa år", skriver de i ett kundbrev.

Protokollet från ECB:s policymöte den 27 oktober visade att rådsledamöterna gjorde bedömningen att inflationsutsikterna hade fortsatt att försämras, att inflationen var alltför hög och vid upprepade tillfällen över ECB:s prognosbana. Det framgick även att ledamöterna såg en ökad risk för att inflationen skulle bita sig fast och att andrahandseffekter och en löne-prisspiral kan växa fram.

- USA: ADP privat sysselsättning november kl 14.15

Överraskade på uppsidan i oktober då sysselsättningen i privat sektor i USA ökade med 239.000 personer, mer än väntade 195.000.

"Det är en riktigt stark siffra givet hur långt återhämtningen kommit men nyanställningarna var inte brett baserade. Tillverkningsindustrin, som är räntekänslig, går ned medan de som byter jobb kräver mindre löneökningar. Även om vi ser tidiga tecken på en Fed-driven efterfrågenedgång, så påverkar det bara vissa sektorer av arbetsmarknaden", sade Nela Richardson, chefekonom vid ADP, i en kommentar.

Även i den officiella arbetsmarknadsrapporten för oktober överraskade sysselsättningstillväxten positivt.

- FED: Jerome Powell talar om ekonomiska utsikter kl 19.30

Veckans höjdpunkt blir utan tvekan Fed-chefen Jerome Powells tal om de ekonomiska utsikterna, enligt Deutsche Bank. En frågestund med publiken är utannonserad efter talet och där kommer det att finnas goda möjligheter för Fed-chefen att finslipa budskapet inför FOMC-mötet den 14 december.

Trots nedåtmissen med KPI för oktober väntar sig Deutsche Bank att Powell upprepar nyckelbudskapen från presskonferensen i november, som försökte ändra fokus bort från en nedväxling i december och mot Feds bredare åtstramningskampanj. Även om Powell sannolikt inte kommer att pressa tillbaka prissättningen på en höjning med 50 punkter i december – även hökaktiga ledamöter som Waller och Mester har antytt att de är öppna för detta – kan han upprepa att det sannolikt kommer att krävas en högre termialränta för att nå en 'tillräckligt restriktiv' hållning, än de såg i september.

"Vi kommer särskilt att fokusera på om han upprepar talet att det är 'mycket för tidigt' att överväga att pausa och att skärpning har "en väg att gå". Med några viktiga datautfall mellan Powells framträdande och decembermötet, framför allt sysselsättnings- och KPI-statistiken i november, kunde Powell se till att förebygga all kontraproduktiv lättnad i de finansiella förhållandena som kan bli resultatet av ytterligare nedåtmissar", skriver Deutsche Bank i ett kundbrev.

TORSDAG DEN 1 DECEMBER

======================

- Silf/Swedbank: industri-PMI november kl 8.30

Efter en uppgång i maj har industri-PMI pekat nedåt, och de senaste tre månaderna har index legat under det viktiga 50-strecket som indikerar ekonomisk tillväxt.

"Det står alltmer klart att den svagare omvärldskonjunkturen sätter allt djupare avtryck i svensk industri vilket inte minst avspeglas i en minskad orderingång både från export- och hemmamarknaden", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar, i samband med oktoberutfallet.

Samtliga delindex föll i oktober jämfört med september där tre av fem index befann sig utanför tillväxtzonen för första gången på två år. Produktion, sysselsättning och leveranstider svarade för de största negativa bidragen till nedgången i PMI-total.

Pristrycket från leverantörsledet har dämpats under hösten men är fortfarande betydligt högre än normalt.

"Det minskade efterfrågetrycket i industrin talar dock för ett lägre pristryck från leverantörsledet även om en svag krona och höga energipriser delvis kan motverka detta", sade Jörgen Kennemar.

- USA: konsumtion, inflation (PCE) oktober kl 14.30

Index för kärninflationen (core PCE) steg i september 0,5% m/m och 5,1% y/y.

De privata inkomsterna ökade med 0,4% medan konsumtionen steg 0,6%. Konsumtionsuppgången var större än väntat. Inom tjänstesektorn var de ledande bidragsgivarna bostäder, internationella resor och flygtransporter. Inom varor motverkades ökningar av receptbelagda läkemedel och nya motorfordon delvis av en minskning av bensin och andra energivaror, noterade det amerikanska handelsdepartementets analysavdelning.

Hushållskonsumtionen har visat sig vara motståndskraftig i år, trots stigande inflation och upplåningskostnader.

I november ligger konsensusprognosen för kärninflationen på +0,3% m/m, inkomsterna på +0,4% och konsumtionen på +0,7%.

- USA: ISM industri-PMI november kl 16.00

Prognosen ligger på en liten nedgång till 50 i november, från 50,2 i oktober. Oktoberutfallet pekade mot den långsammaste tillväxten i industriaktiviteten sedan i mitten på 2020, men nya order sjönk mindre än väntat, sysselsättningsindex var stabilt och produktionen ökade.

Prispressen fortsatte samtidigt att dämpas för sjunde månaden i rad, vilket bör uppmuntra köpare.

Credit Suisse tror dock att industri-ISM faller till negativt territorium i november, till 49,5.

"Regionala undersökningar har signalerat nedgång i månader nu, och nya orderkomponenter i PMI- och ISM-undersökningarna pekar också på en avmattning", skriver de i ett kundbrev.

FREDAG DEN 2 DECEMBER

=====================

- USA: sysselsättning november kl 14.30

I oktober ökade antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn med 261.000 personer, väl över väntade +200.000. Samtidigt reviderades septemberutfallet upp rejält.

Arbetslösheten steg samtidigt till 3,7%, från 3,5% och något över väntade 3,6%. Timlönen var upp 0,4% på månaden och 4,7% i årstakt, vilket var i linje med förväntningarna.

I november spår analytiker att sysselsättningen ska ha ökat med 200.000 personer, att arbetslösheten steg ytterligare till 3,8% och timlönerna ökade med 0,3% m/m.

Commerzbank noterar i ett kundbrev att Fed vill pressa ned den ekonomiska tillväxten under trend så att inflationstrycket lättar.

"För att detta ska hända måste i synnerhet arbetsmarknaden tappa fart. Sysselsättningstillväxten har redan avtagit de senaste månaderna och vi ser ingen anledning till att denna trend inte fortsatte i november. Därför förutspår vi en jobbtillväxt på 200.000 efter 261.000 i oktober. Men även då skulle arbetsmarknaden förbli ganska stark. Som ett resultat kommer Fed fortfarande sannolikt att höja styrräntorna med totalt 100 punkter", skriver Commerzbank.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -