EMU
SPRICKOR BÖRJAR UPPSTÅ I AKTIVITETSDATA – OXFORD ECONOMICS (Direkt)

2022-12-02 13:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Euroområdets ekonomi har visat en anmärkningsvärd motståndskraft hittills, men sprickor börjar nu dyka upp i den ekonomiska statistiken.

Det skriver Oxford Economics i ett kundbrev.

De lyfter fram att fallande detaljhandelsförsäljning och export i Tyskland och kraftiga nedgångar i fransk konsumtion och industriproduktion i oktober tyder på att den länge väntade lågkonjunkturen nu är på gång.

Ekonomerna noterar att nedgången sammanfaller med det kalla vädrets ankomst till kontinenten, efter en varm period som har hjälpt Europa att minska sin gasförbrukning och hållit priserna låga. Gaspriserna stiger redan som svar, även om de ligger långt under de toppnivåer som setts under tidigare månader.

"Även om utsikterna för energiransonering fortfarande är låga med tanke på framstegen hittills, är det för tidigt att förklara att energikrisen är över i Europa", skriver de.

Oxford Econoimics skriver vidare att statistik under veckan visade att inflationen i euroområdet sjönk för första gången på över ett år.

"Vi tror att detta kommer att vara tillräckligt med bevis för att ECB ska gå ner till en höjning på 50 punkter vid sitt policymöte denna månad, som sedan skulle följas av en höjning på 25 punkter i februari", skriver de.

Samtidigt konstaterar de att eftersom den totala inflationen fortfarande ligger på oacceptabelt höga nivåer och kärninflationen inte visar några tecken på att lätta, så finns det en risk att ECB-rådet kommer att besluta att ytterligare 50 punkters höjning i februari är nödvändig.

"Detta skulle också innebära att höjningscykeln förlängs till åtminstone det följande mötet i mars ", skriver Oxford Economics.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -