NEW YORK
STARK JOBBRAPPORT TRYCKER NED BÖRSERNA, S&P 500 -1,0% (Direkt)

2022-12-02 15:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna på Wall Street inledde veckans sista handelsdag med märkbara nedgångar efter makrosiffror som visade en oväntat stark arbetsmarknad i USA.

Breda S&P 500 var kort efter öppning ned 1,0 procent till nivån 4.036 samtidigt som industriindexet Dow Jones backade 0,7 procent till 34.160. För det tekniktunga Nasdaqs kompositindex syntes nedgångar om 1,3 procent till 11.336.

Efter en vecka som i sin helhet har bjudit på en optimistisk handel, då Fed-chefen Powell på onsdagen talade om en lägre räntehöjningstakt, mottogs fredagens makrosiffror inte lika muntert. Antalet sysselsatta i USA ökade med 263.000 personer i november, vilket var mer än analytikernas snittförväntningar som låg på en ökning med 200.000 personer, enligt Trading Economics. Samtidigt steg den genomsnittliga timlönen 5,1 procent i årstakt medan en siffra på +4,6 procent var väntat.

Kort efter siffrorna publicerades har flera analytiker kommenterat utfallet. Capital Economics skrev i en kommentar att motståndskraften på den amerikanska arbetsmarknaden och ett ökat lönetryck inte ändrar synen att kärninflationen kommer att falla snabbare än Federal Reserve tror. Capital Economics räknar fortsatt med att Fed kommer att sänka takten i åtstramningarna, med en mindre 50-punktershöjning i december.

Sektorsvis var konjunkturkänsliga konsumentvaror och teknik de som klev ned tydligast i inledningen, med sektorindex som tappade 1,5 respektive 1,1 procent. Bland bolagen som höll emot starkast fanns hälsovård som stod på minus 0,8 procent.

Bland de amerikanska teknikjättarna, som brukar betraktas som räntekänsliga, var Apple ned 1,2 procent samtidigt som Tesla sjönk 0,7 procent. Microsoft backade 1,5 procent och Intel föll 2,4 procent.

Halvledarbolaget Marvell Technology sjönk 7,0 procent efter att kvartalets resultat och intäkter missat förväntningarna och bolaget levererat svaga utsikter. Marvell Technology hänvisade till att lagerneddragningar hos kunder har påverkat verksamheten negativt.

Kvartalsrapporten från Uipath, som utvecklar mjukvara för automatisering av arbetsprocesser, lyfte däremot aktien med 10 procent.

Matleveransbolaget Doordash backade 6,0 procent efter att RBC Capital Markets nedgraderat aktien till sector perform från tidigare outperform.

Oljepriset visade en lätt nedgång inför söndagens möte i Opec+ samt inför måndagens införande av EU:s importförbud av rysk olja. Brentoljan stod på 86:30 dollar fatet, ned 0,6 procent. WTI-oljan backade samtidigt med 0,5 procent till 80:82 dollar per fat.

På räntefronten var den amerikanska tioåringen upp med 6 punkter till 3,59 procent. Den tvååriga motsvarigheten låg samtidigt på 4,35 procent.

Graf: S&P 500 fredagen den 2 december

Bildkälla: Infront

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Intel - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -