Historiken talar för tekniksektorn - Placera lyfter fram två tips på teknikfonder (Finwire)

2022-12-06 13:33

2022 har varit ett tufft år för teknikfonder. Detta är det första året sedan 2012 där branschfonderna ny teknik inte överavkastar jämfört med ett globalt aktieindex. Det skriver Placeras Pär Ståhl i en fondanalys.

"Om vi lyfter blicken så är tekniksektorn den bäst presterande sektorn under de senaste 30 åren. Och det vittnar inte minst listan över världens största börsnoterade bolag som innehåller en uppsjö av bolag som var små- eller inte ens existerade för 30 år sedan", skriver Ståhl.

Ståhl väljer trots årets svaga utveckling att lyfta fram två teknikfonder i form av DNB Teknologi och Fidelity Global Technology Fund.

DNB Teknologi förvaltas av Anders Tanberg-Johansen, Sverre Bergland, Erling Thune och Erling Kise. Fondens investerar i bolag inom teknologi, media och telekom. Fonden letar efter underskattade bolag med en stark ledning. Innehaven bör också ha en ökande vinsttillväxt samt en övertygande och unik affärsmodell.

Antal innehav i fonden uppgår till cirka 50 stycken. De tre största innehaven i portföljen är Microsoft, SAP och Alphabet med portföljvikter om 8,9, 5,2 respektive 4,8 procent.

Vidare lyfter Ståhl fram Fidelity Global Technology Fund som förvaltas av Hyun Ho Sohn. Fonden investerar i tillväxtbolag och har ett globalt mandat.

"Förvaltaren Hyun Ho Sohn har förvaltat fonden framgångsrikt och skapat en bra riskjusterad avkastning. Investeringsprocessen bygger på att hitta innovativa tillväxtbolag med teknologier som kan förändra en hel bransch."

De största innehaven i fondens portfölj är Microsoft, Apple och Salesforce med portföljvikter om 5,9, 5,8 respektive 3,2 procent.

Både DNB Teknologi och Fidelity Global Technology Fund har fem av fem stjärnor i Morningstar Rating.

Fond Utveckling, i år Utveckling, 3 år Avgift, per år
DNB Teknologi -2,5% 43,1% 1,3%
Fidelity Global Technology Fund -6,6% 62,3% 2,4%

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire


redaktion@finwire.org
© Copyright

Fidelity Global Techno... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -