REGERINGEN
ÖKAD SMITTSPRIGNING AV COVID-19 - FORSSMED (Direkt)

2022-12-09 15:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Pandemin är inte över även om vi lever med den i en ny fas och vi måste därför fortsätta att vara rädda om varandra.

Det sade socialminister Jakob Forssmed vid en pressträff på fredagen tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson.

Socialministern sade att antalet positiva tester och fall i covid ökar i hela landet, tyvärr även inom äldreboenden, och tillade att vi också ser fler sjukhusinläggningar.

"Belastningen på vårdpersonalen ökar", sade Jakob Forssmed.

Han konstaterade att många är sjuka i Sverige nu, i flera olika virussjukdomar, och därför gäller fortsatt råden att stanna hemma vid sjukdom och ta sina vaccindoser.

RS-viruset är rätt omfattande, speciellt bland barn, noterade Jakob Forssmed, som även uppmanade till att ta vaccin mot säsongsinfluensa.

Karin Tegmark Wisell sade att antalet covidfall, säsongsinfluensa och RS-virus nu ökar kraftigt i hela landet och ju äldre man är desto större är risken för att dö, risken är än större om man dessutom tillhör en riskgrupp.

Mellan vecka 47 och 48 ökade antalet nya covidfall med 58 procent, antalet fall är nu samma som vecka 12 i våras.

Hon sade vidare att antalet fall globalt ökar, speciellt i Sydamerika, men även på vissa håll i Europa, bland annat i Finland.

Vaccinationstäckningen i den äldre befolkningen i särskilda boenden är nu uppe i 70 procent bland dem som fått sin femte dos, medan den är lägre bland yngre äldre.

"Det finns definitivt utrymme för förbättring", sade hon.

Taha Alexandersson fyllde på med att belastningen ökar i sjukvården, framförallt för covid, men även för säsongsinfluensa och RS-virus.

Fler patienter vårdas för covid-19 och antalet inläggningarna ökar också inom intensivvården, om än inte alls på de nivåer som förekommit tidigare under pandemin.

Varken regeringen eller Folkhälsomyndigheten ser i dagsläget några skäl att införa restriktioner för att minska smittspridningen.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -