Sparekonomerna ser risk för sämre utveckling bland globalfonder (Finwire)

2023-01-03 17:03

Bland de mest populära fonderna hos Avanza och Nordnet var det fonder med exponering mot USA som klarade fjolårets börsfall bäst. Det skriver Dagens industri.

Fonderna Avanza Global och Länsförsäkringar Global Index har vardera över 200 000 andelsägare och sjönk 6 respektive 8 procent i fjol. Detta kan jämföras med de populära teknikfonderna Swedbank Robur Ny Teknik och Tin Ny Teknik som sjönk mellan 36 och 39 procent.

”En stor anledning till att globalfonder gått bra är den starka dollarn. Fed har legat före andra centralbanker i sin räntepolitik, det har stärkt dollarn – och när riskaptiten faller som den gjort under året stärks också dollarn. Då är det i dollarn man vill parkera”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Framöver menar Bratt däremot att de mjukare tongångarna från amerikanska centralbanken kan få dollarn att sjunka vilket kan vara negativt för globalfonder då de ofta har en väldigt hög exponering mot USA.

Avanzas sparekonom Nicklas Andersson håller med och menar att en förväntad fallande inflation under 2023 tillsammans med en toppad räntecykel kan få förra årets förlorare att vända uppåt. Även om Andersson tycker att man bör fortsätta ha en bas av globalfonder i sitt sparande ser sparekonomen möjligheter i andra branscher.

”Ska man vara taktisk bör man öka sitt sparande i de fonder som haft det tufft och då tänker jag främst på småbolag, tech och eventuellt fastigheter. Vill man ha fastigheter kan det vara rätt läge att nu, de har svängt otrolig mycket”, säger Andersson.


Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -