RYSSLAND
EU, G7 INFÖR PRISTAK PÅ RYSKA OLJEPRODUKTER (Direkt)

2023-02-04 11:10

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) G7 och EU inför pristak på ryska raffinerade oljeprodukter som diesel, bensin, flygfotogen och eldningsolja från söndagen.

Det tillkännagav EU-kommissionen i ett pressmeddelande på lördagen.

Pristaket för diesel, bensin, flygfotogen och andra premiumprodukter sätts till 100 dollar per fat.

Taket för eldningsolja, nafta och andra billigare produkter sätts till 45 dollar per fat.

De två pristaken gäller transporter från Ryssland till länder utanför EU och G7 från söndagen den 5 februari med en 55 dagar lång avvecklingsperiod.

För egen del inför EU samtidigt ett importförbud för ryska petroleumprodukter från söndagen. Detta förbud har beslutats tidigare.

"Idag skruvar vi upp trycket genom att införa ytterligare pristak på ryska petroleumprodukter. Överenskommelsen urholkar Putins resurser att föra krig", sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en kommentar.

Sedan den 5 december har EU också importförbud för rysk råolja. Samma datum införde EU och G7 ett pristak på 60 dollar per fat för transport av rysk sjöburen olja till länder utanför EU och G7.

"Pristaket på råolja visar att det här fungerar. Priserna rasas. Vi använder vår starka ställning inom finansiella tjänster som hävstång", sade en källa i EU-kommissionen på fredagen.

Beslutet innebär att europeiska företag förbjuds att försäkra, skeppa eller handla med ryska petroleumprodukter överallt i världen om priset överstiger de två pristaken.

Försäkringsbolag från EU och Storbritannien har en marknadsandel på 95 procent när det gäller egendoms- och skadeståndsförsäkringar för alla oljetankers i världen.

Precis som för råolja ska även pristaksmekanismerna för petroleumprodukter ses över varannan månad för att följa med utvecklingar på marknaden.

Ursula von der Leyen lovade att EU ska ha ett tionde sanktionspaket på plats mot Ryssland till den 24 februari, årsdagen av president Vladimir Putins anfallskrig mot Ukraina.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -