NEW YORK
RÖD AVSLUTNING MED FEDEX MOT STRÖMMEN, S&P 500 -1,1% (Direkt)

2023-03-17 21:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i New York avslutade veckan med nedgångar, efter att oron kring banksektorn åter tog fart på fredagen. För veckan som helhet blev det dock en uppgång för det breda indexet.

Vid börsstängning var Dow Jones ned 1,2 procent till 32.859 samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite handlades ned 0,7 procent till 11.631. Breda S&P 500 tappade 1,1 procent till nivån 3.917, vilket räknat från Stockholmsbörsens stängning motsvarar en nedgång om 0,3 procent.

Veckan blev en dyster en för de amerikanska bankerna, där den rådande turbulensen lyckades dra ned sektorindexet över 6 procent sedan förra fredagens stängning.

"Vi räknar inte med någon fullskalig bankkris, men man ska inte avfärda den underliggande dynamiken/…/ Finansiella förhållanden kommer sannolikt att stramas åt ytterligare och öka recessionsrisken", sade Karsten Junius, chefekonom vid Bank J Safra Sarasin, till Bloomberg News.

Den dystra utvecklingen gällde dock inte alla sektorer. En som gick betydligt muntrare var teknikbolagen, där sektorindexet i stället steg nära 6 procent under veckan, och även under fredagen var bolag som Alphabet och Microsoft upp 1,3 respektive 1,2 procent.

Bolaget som toppade fredagens vinnarlista blev logistikbolaget Fedex, vars aktie var upp omkring 8 procent efter en kvartalsrapport från torsdagskvällen som visade att kostnadsbesparingarna bär frukt samtidigt som prognosen för helåret tolkades positivt. Fedex spår att det justerade resultatet för helåret 2023 kommer landa inom intervallet 14:60-15:20 dollar per aktie, något som var märkbart upp från det tidigare prognosintervallet på 13:00-14:00 dollar per aktie.

Även chiptillverkaren Nvidia rörde sig motströms med en uppgång om 0,7 procent i kölvattnet av att Morgan Stanley höjt sin rekommendation för aktien till köp. Analyshuset ser bland annat fortsatt medvind från ökade satsningar på artificiell intelligens.

Svagt gick det dock för nischbanken First Republic Bank som i stället uppvisade ett ras om 32 procent, efter att på torsdagen bjudit på en rekyl upp omkring 10 procent. Under torsdagen blev det känt att ett konsortium av storbanker gått med på att ge en likviditetsinjektion om 30 miljarder dollar och säkerställa att likviditet finns tillgängligt i banken för att undvika ytterligare ett fall av uttagsstormning.

På torsdagskvällen meddelade First Republic Bank också att 2022 års utdelning till aktieägarna ställs in, vilket bidrog till pressen på aktien.

Underhållningsbolaget Warner Bros Discovery handlades upp 1,3 procent efter att Wolfe Research och Wells Fargo höjde sina rekommendationer till outperform respektive övervikt.

Dejtingappen Bumble steg 2,9 procent sedan banken Citi inlett bevakning av aktien, med rekommendationen köp. Citi ser aktien som attraktiv då banken anser att Bumble tar allt större marknadsandelar.

På räntemarknaden handlades den amerikanska tioåringen ned 16 punkter till 3,43 procent. Den tvååriga motsvarigheten sjönk samtidigt 25 punkter till 3,88 procent.

Graf: S&P 500 fredagen den 17 mars

Bildkälla: Infront

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


NVIDIA - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -