NORDEN
BANG & OLUFSEN FÖLL EFTER VINSTVARNING, VINX 30 -1,0% (Direkt)

2023-03-17 17:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i de nordiska grannländerna var samtliga ned när handeln avslutades för veckan. Det sammanvägda regionsindexet Vinx 30 tappade 1,0 procent till 1.298.

I Köpenhamn stod OMXC25 på minus 1,0 procent vid stängning, till nivån 1.705.

GN Store Nord, som verkar inom hörselhjälp, handlades motströms efter uppgifter om att aktivistfonden Elliott tagit en position i bolaget. Uppgifterna dementerades sedan av aktivistfonden och aktien, som initialt var upp runt 10 procent, backade därefter tillbaka en hel del för att stanna på plus 3,5 procent.

Hemelektroniktillverkaren Bang & Olufsen gick under fredagseftermiddagen ut med en vinstvarning, varpå aktien dök nära 13 procent. Bland annat reviderades prognosen för den justerade ebit-marginalen ned till intervallet -4 till -1 procent från tidigare -2 till +3 procent.

Sänkningen är en följd av hur släppta covid-restriktioner i Kina slagit mot det lokala konsumentbeteendet och tyngt försäljningen, skrev Bang & Olufsen.

Bland fredagens förlorare hittade bland andra också vindkraftsbolagen Vestas och Ørsted på minus 3,8 respektive 2,9 procent. Allra svagast gick det för smyckestillverkaren Pandora med en nedgång på 5,1 procent, dock efter att aktien på fredagen handlades utan rätt till utdelning.

Oslobörsens OBX tappade 0,5 procent till nivån 1.049.

Telenors aktie var upp 1,3 procent efter uppgifter om att det Hongkongbaserade infrastrukturkonglomeratet CK Hutchison, storägare i operatören Tre, förhandlar med Telenor om att slå ihop verksamheter i Danmark och Sverige.

I Helsingfors backade OMXH25 med 1,6 procent till 4.619.

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Bang & Olufsen - I dag

{point.key}

GN Store Nord - I dag

{point.key}

Telenor - I dag

{point.key}

Vestas Wind Systems - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -