NEW YORK
JEROME POWELL SÄNKTE BÖRSERNA, S&P 500 -1,7% (Direkt)

2023-03-22 21:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna reagerade initialt positivt på den amerikanska centralbankens räntehöjning på 25 punkter, men under presskonferensen surnade sentimentet och huvudindexen stängde på dagslägsta.

S&P 500 föll 1,7 procent till 3.937 och räknat från Stockholmsbörsen försvagades indexet 1,5 procent. Dow Jones industriindex sjönk 1,6 procent till 32.030, samtidigt som Nasdaq Composite retirerade lika mycket till 11.670.

Fed höjde styrräntan, Fed funds, med 25 punkter till ett intervall mellan 4,75–5,00 procent. Det var i linje med förväntningarna inför räntebeskedet och börserna handlades upp efter offentliggörandet.

Under presskonferensen fick börserna ännu mer bränsle efter att Fed-ordföranden Jerome Powell sagt att centralbanken övervägde en paus i räntehöjningarna. Han sade däremot senare att några räntesänkningar i år inte ingår i Feds basscenario.

"Om vi behöver höja ränta högre, då kommer vi att göra det", sade han också, vilket tyngde börserna.

På obligationsmarknaden föll statspappersräntor brett med brantare nedgångar i kortare löptider. Tvåårsräntan rasade 22 punkter till 3,95 procent och räntan på tioåringen sjönk 15 punkter till 3,46 procent.

På aktiemarknaden var finanssektorn ned mest bland huvudsektorerna inom S&P 500. Nedgången var 2,4 procent och för banksektorindexet var nedgången än värre med minus 3,7 procent. Även energisektorn och konjunkturkänsliga bolag tog stryk.

Sportklädestillverkaren Nike sjönk närmare 5 procent, trots att resultatet och intäkterna för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret överträffat förväntningarna. Bruttomarginalen pressades på grund av arbetet för att minska lagret genom reor. Nike uppgav också att högre frakt- och produktionskostnader samt ofördelaktiga valutakurser drev upp lagervärdet. Jämfört med året innan steg lagervärdet 16 procent.

För gamingbutikskedjan Gamestop gick det bättre, aktien rusade 35 procent, sedan bolaget brutit en svit på sju kvartal med förluster. Konsensussiffror visade på att ytterligare en förlust var väntad, vilket alltså inte blev fallet. Intäkterna sjönk 1 procent jämfört med samma kvartal året innan, men var högre än estimaten.

Guggenheim har höjt ljudströmningsbolaget Spotify till köp och motiverade det med att analyshuset är optimistiska till den globala musikindustrin. Aktien stärktes initialt, men drog sedan ned och stängde på minus 0,5 procent.

Graf: S&P 500 onsdagen den 22 mars

Bildkälla: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


GameStop - I dag

{point.key}

Nike - I dag

{point.key}

Spotify - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -