NEW YORK
STARK VECKA AVSLUTADES MED UPPGÅNGAR, S&P 500 +1,4% (Direkt)

2023-03-31 22:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna fortsatte att klättra uppåt under fredagskvällens gång, efter att eftermiddagens inflationssiffra bidrog till en ökad riskaptit hos investerarna.

Vid börsstängning var det breda S&P 500 upp 1,4 procent till 4.109, vilket räknat från Stockholmsbörsens stängning motsvarar en uppgång om 0,7 procent. Samtidigt ökade Dow Jones 1,3 procent till 33.274, och allra starkast gick tekniktunga Nasdaq Composite på plus 1,7 procent till 12.222.

Veckan som helhet blev därmed en stark en, där S&P 500 steg med omkring 3,5 procent, medan Dow Jones och Nasdaq ökade 3,2 respektive 3,4 procent.

Under fredagseftermiddagen kom statistiken över inflationsmåttet core PCE, som är Feds huvudsakliga mått, in på 4,6 procent i februari, jämfört med samma månad i fjol. De privata inkomsterna ökade med 0,3 procent i februari, jämfört med föregående månad, samtidigt som privatkonsumtionen steg 0,2 procent.

Enligt Fed-chefen i Boston, Susan Collins, som var snabb med att kommentera siffrorna, var inflationsutfallet något positivt. Hon sade dock att de ännu inte ser övertygande framsteg och att inflationen är för hög, "mer jobb behöver göras".

Senare under kvällen tillkom en viss optimism efter att Fed-chefen i New York, John Williams, i ett tal sade att den senaste tidens bankturbulens i USA kan komma att spela en roll vid Federal Reserves nästa räntebesked, enligt CNBC. Han betonade dock att centralbankens fokus fortfarande ligger på att få ned inflationen.

Bland enskilda aktier var det dock inte lika ljust för alla, då Bed Bath & Beyond fortsatte ned 28 procent efter att även rasat 26 procent dagen innan. I torsdags varnade bolaget återigen om att det kan tvingas ansöka om konkursskydd om emissionen på 300 miljoner dollar misslyckas.

Svagt gick det även för vätgaslastbilstillverkaren Nikola, med en nedgång om 14 procent efter beskedet att bolaget planerar att ta in 100 miljoner dollar via en nyemission.

Av de något större bolagen blev det i stället halvledarbolaget Micron Technology som placerade sig i boten av S&P 500, på minus 4,4 procent. Nedgången noterades kort efter nyheter om att Kina inlett en cybersäkerhetsöversyn av de produkterna som bolaget säljer till landet.

Bland vinnarna inom samma index hittades elbilstillverkaren Tesla på plus 6,3 procent, tillsammans med flera bolag aktier åt det konjunkturkänsliga hållet.

En annan aktie som handlades starkt var spac-bolaget Digital World Acquisition, som är kopplat till förre presidenten Donald Trump. Aktien steg 7,6 procent samtidigt som nyheten Trump åtalas för sin roll i betalningar av mutor inför presidentkampanjen 2016.

Biltillverkaren Ford steg i sin tur 2,5 procent efter att det meddelat om en investering på 4,5 miljarder dollar i indonesiska processanläggningar för nickel. Affären är ämnad att säkra upp Fords tillgång till batterimetall, som behövs till satsningen på elbilar.

På räntefronten var den amerikanska tioårsräntan ned 7 punkter till 3,48 procent.

Graf: S&P 500 fredagen den 31 mars

Bildkälla: Infront

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Ford Motor - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -