Prolight Diagnostics
Betydelsefulla patentansökningar från Prolight Diagnostics - vd (Finwire)

2023-05-02 13:13

Prolight Diagnostics meddelade idag att bolaget lämnat in två prioriterade patentansökningar som täcker olika aspekter av så kallad multiplex, det vill säga att testa flera biomarkörer samtidigt i ett och samma blodprov, till Intellectual Property Office i Storbritannien.

Tillsammans med sitt nyligen förvärvade dotterbolag Psyros Diagnostics utvecklar Prolight Diagnostics patientnära testsystem, Point Of Care Testing (POCT) - en snabbväxande marknad som värderades till 34,6 miljarder dollar 2021.

Genom förvärvet fick Prolight tillgång till en digital teknik som kan upptäcka biomarkörer i mycket låga koncentrationer i så lite som en droppe blod. Tekniken skulle exempelvis kunna användas för att skilja patienter som snabbt behöver vård från patienter som inte har hjärtinfarkt. Sedan tidigare har bolaget tre patentansökningar inlämnade som avser den digitala immunanalysen.

”Vår unika digitala immunanalysplattform kan bli den första digitala, ultrakänsliga, bärbara POC-plattformen för hjärtmarkören troponin, som avges från hjärtat i blodet under den akuta hjärtinfarktfasen, och på sikt även för många andra kliniska tester inom stora indikationsområden. Den digitala tekniken ger en mycket hög känslighet där varje molekyl räknas i en enda droppe blod”, säger vd Ulf Bladin i en intervju med Finwire.

”Med multiplex kan vi mäta flera biomarkörer samtidigt i samma blodprov. Fördelen med vår multiplex, som de nya patentansökningarna täcker, är att provvolymen förblir extremt liten och att systemet blir enkelt att tillverka, men att det ändå kan erbjuda möjligheten att detektera mycket låga koncentrationer av biomarkörer med hög specificitet”, fortsätter Bladin.

Förutom att testet har potential att rädda liv, kan det spara mycket pengar för sjukvården.

”Det finns statistik som visar att så mycket som nio av tio misstänkta hjärtinfarkter, på grund av akuta bröstsmärtor, inte är hjärtinfarkter. Om man tidigt kan utesluta patienter som inte har hjärtinfarkt finns en enorm besparingspotential", noterar medtech-chefen.

I november förra året presenterade bolaget resultat från en "proof-of-performance"-studie som visade att testet kan detektera mycket låga nivåer av specifika proteiner på ett digitalt sätt. I den specifika studien mättes nivåerna av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) ner till ensiffriga nanogram per liter. Dessa koncentrationer är indikativa för de som krävs för att utesluta hjärtinfarkt med högkänsliga troponinanalyser. Nästa steg är att visa ”proof-of-performance” för just troponin och att till sommaren kunna visa upp konceptet för marknaden.

”Kongressen American Association for Clinical Chemistry (AACC) som hålls i juli är årets viktigaste mässa. Då hoppas vi kunna visa upp konceptet för marknaden”, avslutar Bladin.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Prolight Diagnostics - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -