BÖRSEN
ATLAS COPCO I TOPP, EMBRACER VÄNDE UPP, OMXS30 +1,8% (Direkt)

2023-05-26 17:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade börsveckan i dur, liksom ledande Europabörser. Uppgifter om att det görs framsteg i förhandlingarna om det amerikanska skuldtaket gav stöd till börserna.

I täten för uppgången bland Stockholmsbörsens storbolag återfanns verkstadsbolaget Atlas Copco medan SBB rörde sig åt motsatt håll. Vidare vände gamingbolaget Embracer upp efter de senaste dagarnas kurspress.

När portarna slog igenom på fredagen hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit 1,8 procent för dagen till 2.272. Aktier för 15,8 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Atlas Copco fortsatte upp 4 procent i A-aktien under hög omsättning, med stöd av den optimism i halvledarsektorn som tog fart efter amerikanska halvledartillverkaren Nvidias rapport i veckan. Atlas Copco har genom sitt affärsområde Vakuumteknik betydande kopplingar till halvledarsektorn. Aktien har fått flera höjda riktkurser.

I toppskiktet återfanns också Autoliv, Hexagon och Boliden med uppgångar lite under och en bit över 3 procent. Teleoperatören Tele2 klev upp 2,3 procent. Citi Investment Research har höjt sin rekommendation för Tele2 till köp från neutral.

Bland få OMXS30-aktier på minus backade fastighetsbolaget SBB mest när B-aktien sjönk 2,6 procent. Kinnevik och Telia handlades också på nedsidan.

Embracer, som pressats hårt på börsen efter negativa besked i gamingbolaget kvartalsrapport tidigare i veckan, vände uppåt under fredagseftermiddagen och avslutade dagen på plus 13 procent. På fredagen framkom att Embracers styrelseledamot Matthew Karch, som också är vd för dotterbolaget Sabre, har köpt 6 miljoner aktier i Embracer.

Tin Fonder, som ligger på 16:e plats i Embracers ägarlista, skrev i ett öppet brev till Embracer att fondbolaget inte är nöjt med kursutvecklingen och att gamingbolagets kommunikation sedan listbytet till Stockholmsbörsen inte har varit i nivå med vad som rimligtvis kan krävas av ett bolag noterat på huvudlistan.

Utanför storbolagsindex tillhörde också Hexatronic och Munters aktier som gick starkt på fredagen, upp 3,8 respektive 5,6 procent.

Saab har tecknat ett tioårigt ramavtal med Försvarets materielverk (FMV) värt runt 1,2 miljarder kronor. Aktien stärktes 2,2 procent.

Forskningsbolaget Cantargia belönades med ett kurslyft på drygt 6 procent efter att ha presenterat uppdaterade interimseffektdata för läkemedelskandidaten CAN04 i samband med den vetenskapliga cancerkongressen Asco.

Djurhälsobolaget Swedencare lyfte ytterligare 7,6 procent efter torsdagens nyhet om att Symrise har ökat till 30 procent av aktierna i bolaget och avser att lämna ett budpliktsbud.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media handlades i stället ned 4,5 procent. USA-baserade Conifer Management, som tidigare i våras seglade upp som största ägare med 9,9 procent i Catena Media, har flaggat för att det minskat innehavet till precis under 5 procent.

Graf: OMXS30 fredagen den 26 maj

Källa: Infront

Viveka Bergman Romander +46 8 5191 7928

Nyhetsbyrån Direkt


Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Cantargia - I dag

{point.key}

Catena Media - I dag

{point.key}

Embracer Group B - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

Hexatronic Group - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Munters Group - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Swedencare - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -