Schroder ISF China Opportunities minskade 6,8 procent i april - marknaden föll på geopolitiska spänningar (Finwire)

2023-05-26 14:31

Fonden Schroder ISF China Opportunities minskade 6,8 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 5,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 2,2 procent och är därmed sämre än index som har minskat 0,7 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Louisa Lo.

Inledningsvis skriver förvaltaren att kinesiska aktier föll under månaden, till följd av spänningar mellan USA och Kina över Taiwan.

Dessutom var den kinesiska marknaden orolig på grund av potentiella nya restriktioner för amerikanska företag.

Under månaden utvecklades sällanköpsvaror väl medan informationsteknologi, industri och finans gick sämre.

Starkast bidrag till fondens relativa avkastning återfanns i noll-exponering mot JD.com samt innehaven Tencent och Galaxy Entertainment Group.

Att fonden inte håller Ping An Insurance och China Construction Bank gav det starkaste negativa relativbidraget. Innehavet i Longi Green Energy Technology påverkade också negativt.

Återöppningen av Kinas ekonomi och stöd till fastighetsbranschen fortsätter öka aktiviteten i landet. Landet kommer dock enligt förvaltaren fortsatt bli starkt påverkat av geopolitiska spänningar.

Marknadsvärderingarna har nu sjunkit tillbaka till något under de långsiktigt genomsnittliga nivåer. För att se ett förnyat rally härifrån menar förvaltaren att det krävs en uthållig kinesisk konsumentefterfrågan.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Tencent, Alibaba och Meituan med portföljvikter om 9,7, 9,1 respektive 5,2 procent.

Största sektor var sällanköpsvaror med portföljvikt om 29,6 procent, följt av kommunikationstjänster och industri med 16,0 respektive 12,9 procent.

Schroder ISF China Opportunities, % april, 2023
Fond MM, förändring i procent -6,8
Index MM, förändring i procent -5,2
Fond i år, förändring i procent -2,2
Index i år, förändring i procent -0,7

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -