Schroder ISF Japanese Opportunities ökade 2,8 procent i april - stabil utveckling på Tokyobörsen (Finwire)

2023-05-26 14:48

Fonden Schroder ISF Japanese Opportunities steg 2,8 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 8,5 procent och är därmed sämre än index som har ökat 9,9 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Ken Maeda.

Inledningsvis skriver förvaltaren att japanska aktier steg under månaden och att utländska investerare köpte japanska aktier i högre takt.

Japanska yenen deprecierade under månaden till följd av mer duvaktiga signaler från den nya centralbankschefen på Bank of Japan. Svagheten i yenen gav stöd till investerarsentimentet under månaden.

Fonden fick det största positiva bidraget till utvecklingen från portföljbolaget Takeuchi Manufacturing, som bjöd på starka siffror i sin rapport.

Fonden gynnades också av at inte ha någon exponering mot varken Keyence eller Shin-Etsu Chemical.

Svagare bidrag fick fonden från främst teknikaktier, därtill nämns Optorun och TDK. Att fonden inte är exponerad mot Sony Group och Nintendo gav också negativa bidrag relativt index.

Förvaltaren skriver vidare att framtidsutsikterna för den japanska ekonomin stöttas av positivt utfall för flera inhemska ekonomiska faktorer, trots lägre exportsiffror.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Itochu, Sumitomo Mitsui Financial Group och T&D Holdings med portföljvikter om 3,4, 3,3 respektive 2,9 procent.

Gällande fondens sektorallokering var de största sektorerna transportutrustning, information & kommunikation samt elektronik med exponeringar om 8,9, 8,6 respektive 8,4 procent.

Schroder ISF Japanese Opportunities A SEK Acc, % april, 2023
Fond MM, förändring i procent 2,8
Index MM, förändring i procent 2,7
Fond i år, förändring i procent 8,5
Index i år, förändring i procent 9,9

David Molin
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -