RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR VÄNDE NEDÅT, KRONAN ÄN SVAGARE (Direkt)

2023-05-29 16:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska räntor inledde måndagen svagt uppåt men vände senare nedåt, främst i längre löptider. Svenska räntor rörde sig knappt. Många länder höll helgstängt, bland dem Norge, Storbritannien och USA. Dollarn handlades något starkare än i fredags eftermiddag och kronan fortsatte att tappa i värde mot både euro och dollar.

De europeiska börser som höll öppet inledde överlag uppåt, men vände efterhand nedåt i tunn handel i avvaktan på viktig statistik i veckan och kvarvarande oro över inflation och ytterligare räntehöjningar.

Stämningen var inledningsvis positiv efter att USA:s president Joe Biden och talmannen Kevin McCarthy i helgen nått ett principavtal om skuldtaket.

I korthet gäller avtalet i två år (bortom presidentvalet 2024) och innebär bland annat att skuldtaket höjs, att offentliga utgifter begränsas och att försvarsutgifterna tillåts öka.

Principavtalet måste nu godkännas av kongressens båda kammare. Budskapet var att avtalet är en kompromiss, vilket kan medföra nya utmaningar. Enligt finansministern Janet Yellen måste avtalet godkännas före 5 juni, som nu är det nya datumet för när pengarna kan ta slut, och det finns många inslag i avtalet som partiernas ytterkanter väntas ha problem med.

Republikanerna har en tunn majoritet i representanthuset medan Demokraterna kontrollerar senaten med 51 platser mot 49, vilket innebär att McCarthy inte har råd att tappa partiernas mittenfalanger.

Även om McCarthy sade i helgen att "95 procent av republikanerna i representanthuset är mycket positiva till avtalet", så påminde SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist om att "ingenting är klart förrän allting är klart".

"De ekonomiska effekterna av avtalet är marginella – både för USA och omvärlden – men vi vågar inte tänka tanken om det otänkbara händer nästa vecka", skrev han i ett kundbrev.

USA-marknaderna höll på måndagen stängt för firande av Memorial Day. I fredags steg USA-räntorna 2-3 punkter efter den svenska marknadens stängning.

Här hemma visade SCB-statistik att utlåningstakten till hushållen sjönk till 1,9 procent i årstakt i april, vilket var tolfte månaden i rad med fallande tillväxttakt. I april i fjol var ökningstakten 6,8 procent.

Annan SCB-data visade att svenska företags lager ökade med 2,9 procent under årets första kvartal jämfört med föregående kvartal.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, skrev i ett Twitterinlägg att justerade lagersiffror kan tyda på en mindre negativ påverkan på BNP, vilket "minskar risken för nedrevideringar för BNP 1 kv". Denna statistik publiceras i morgon, tisdag.

Veckostatistiken från Arbetsförmedlingen visade en fortsatt stark arbetsmarknad med färre arbetslösa och fler som fått arbete, både jämfört med veckan före och samma vecka 2022.

I Spanien meddelade premiärminister Pedro Sanchez att han ska upplösa parlamentet och utlysa nyval till den 23 juli efter att hans socialdemokratiska parti PSOE lidit kraftiga förluster i söndagens kommunal- och regionval.

På valutamarknaden handlades euron runt 1:071 mot dollarn och dollarn tappade även mot yenen, till 140:2, jämfört med 1:073 respektive 140:1 vid svensk stängning i fredag.

Kronan blev cirka 2 öre svagare till 11:60 mot euron och cirka 5 öre svagare till 10:83 mot dollarn.

Den turkiska liran tappade på måndagen efter att Recep Tayyip Erdogan vunnit den andra valomgången på söndagen, och därmed sitter kvar som president i ytterligare fem år. Mot dollarn har liran försvagats upp mot drygt 20:09.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -