Halverat antal nybeställningar på personbilar i Sverige - iskallt för elbilar (Finwire)

2023-06-01 14:17

Hittills i år har antalet nya beställningar på personbilar halverats jämfört med i fjol. Det framgår av branschorganisationen Mobility Swedens månadsrapport för maj.

Antalet nyregistrerade personbilar under maj ökade med åtta procent till 28 490 stycken, drivet av företagsmarknaden som står för sju av tio nyregistreringar. Hittills i år har nyregistreringarna minskat med knappt 5 procent och endast premiumsegmentet håller igång privatmarknaden.

- Privatmarknaden för personbilar är fortsatt iskall, i synnerhet för elbilar. Sämre kommer det att bli då nya ordrar av personbilar har halverats och där står elbilarna för det största tappet. Nu krävs att regeringen inför nya styrmedel för att få fart på elektrifieringen och för att Sverige ska nå sina klimatmål, kommenterar Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.

Under maj utgjorde elbilar cirka 41 procent av alla nyregistrerade personbilar och andelen laddbara bilar uppgick till totalt 61,9 procent. En förklaring är att företag elektrifierar sina flottor och att utvecklingen av förmånsbilar varit fortsatt stark.

Registreringar för lätta- och tunga lastbilar ökade med drygt 31 respektive 25 procent i maj.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -