NEW YORK
INLEDER NEDÅT, MJUKVARUBOLAG TAPPAR, S&P 500 -0,1% (Direkt)

2023-06-01 15:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i New York inledde torsdagens handel med mestadels nedgångar för de större indexen, efter att det amerikanska representanthuset röstat för ett höjt skuldtak, som till största del redan var inprisat på marknaden.

Vid 15.45-tiden hade det breda indexet S&P 500 sjunkit 0,1 procent till 4.176, samtidigt som Dow Jones industriindex var ned 0,4 procent till 32.772. Det tekniktunga Nasdaq Composite stod på nivån 12.936, en rörelse i sidleds.

På makrofronten riktades fokuset i stället på den amerikanska jobbsiffran för maj månad, som väntas publiceras under fredagen. Vid sidan av det visade färsk ADP-statistik på en ökning i sysselsättningen i den privata sektorn med 278.000 i maj, vilket var högre än väntade +170.000.

Sektorsvis blev var det banksektorn och telekom som stod som vinnare med respektive sektorindex på plus 0,2 och 0,5 procent. Samtidigt sågs flera mjukvarubolag backa tillsammans med flertalet bolag verksamma inom konsumentvaror, bland annat efter sänkta prognoser och kvartalssiffror som inte levt upp till förväntningarna.

C3.ai, verksamma inom maskininlärning, föll 23 procent, efter att på onsdagskvällen kommit med en intäktsprognos som gjorde marknaden besviken.

Salesforce, verksamt inom molnbaserad mjukvara, sjönk omkring 5 procent. Trots ett bättre resultat än väntat för det första kvartalet avstod Salesforce från att höja helårsprognosen, vilket bidrog till den negativa marknadsreaktionen.

I samma sektor gick Okta ned 19 procent, efter att vd Todd McKinnon varnat för att en ökad makroekonomisk press verkar skrämma investerare, medan cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike backade 7,7 procent efter sin rapport.

Varuhuskedjan Macy's stack också ut, med en nedgång på 2,5 procent. Kvartalsförsäljningen var lägre än väntat och kedjan sänkte sin helårsprognos med hänvisning till ett utmanande situation för konsumenter.

Sektorkollegan Nordstrom, som också kommit med kvartalsresultat, gick däremot upp 3,0 procent.

I övrigt var elbilstillverkaren Lucid ned 15 procent i inledningen, efter att bolaget presenterat planer på att ta in omkring 3 miljarder dollar i en ny emission.

På ränte- och valutamarknaden var den amerikanska tioåringen ned 5 punkter till 3,59 procent samtidigt som den tvååriga motsvarigheten tappade 3 punkter till 4,37 procent.

Dollarn handlades till 10:87 mot den svenska kronan, en stärkning med 0,2 procent.

Graf: S&P 500 torsdagen den 1 juni

Bildkälla: Infront

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -