BÖRSEN
BATLJANS UTTÅG FICK SBB-LYFT ATT ACCELERERA, OMXS +1,8% (Direkt)

2023-06-02 17:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg allt högre på fredagen i ett börsklimat som var tilltagande positivt också på europeisk nivå. Optimismen förklarades delvis med att hotet om "default" i USA nu är borta, men bidragande var även uppgifter om ett kinesiskt stödpaket till fastighetssektorn vilket lyfte europeiska gruvbolag.

Fortsatt i fokus var dock SBB, som först sköt i höjden på uppgifter om att kanadensiska Brookfield är intresserat av bolaget, och sedan ännu högre på att vd Ilija Batljan slutar.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 1,8 procent till 2.293 och aktier för 20,6 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen. Under eftermiddagen publicerades amerikansk jobbstatistik som var starkare än väntat vad gällde sysselsättningen, vilket fick räntor och även börser att stiga.

SBB var starkast av OMXS30-bolagen med ett procentuellt lyft på hela 53 procent efter en händelserik dag. Bolagets vd och grundare Ilija Batljan har i veckan rest till London för att hitta eventuella investerare som kan rädda fastighetsbolaget, uppgav Bloomberg som även rapporterade att SBB för försäljningssamtal med kanadensiska Brookfield.

SBB handelsstoppades vid 14-tiden och kort därefter kom beskedet: Ilija Batjlan slutar som vd och efterträds av Leiv Synnes, som lämnar jobbet som finanschef på Akelius.

Fastighetssektorn gick mycket starkt och branschindex på Stockholmsbörsen steg 6,5 procent. En analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med pekade även på den affär där investeraren Nrep köper äldreboendefastigheter av Vectura Fastigheter för nära 5 miljarder kronor. Balder steg 8,3 procent medan Sagax, Diös och Atrium Ljungberg alla steg med mer än 7 procent.

Corems B-aktie steg 8,6 procent medan D-aktien föll 3,2 procent. Det Rutger Arnhult-kontrollerade fastighetsbolaget håller på att drunkna i lån, enligt Dagens Industris genomgång.

Inom OMXS30 var Boliden en av de starkaste aktierna med en uppgång på 6,3 procent. I likhet med andra gruvbolag i Europa steg aktien med stöd av nyheten om att Kina enligt Bloomberg överväger ett stödpaket till landets fastighetsmarknad. Landet är världens största råvaruimportör.

SSAB, som aviserade en investering på 6,2 miljarder kronor i Oxelösund, och Alleima var upp 4,6 respektive 5,8 procent medan Sandvik steg 4,7 procent.

Även kullagerföretaget SKF och molnkommunikationsbolaget Sinch gick starkt med uppgångar på 4,7 respektive 5,6 procent. Getinge låg högt på vinnarlistan nästan hela dagen men föll tillbaka kraftigt sista kvarten och stängde upp 1,1 procent.

It-företaget Addnode lyfte 8,6 procent efter köpet av amerikanska Team D3 med en omsättning på 120 miljoner dollar. Köpeskillingen är maximalt 59 miljoner dollar.

Sectra stängde upp 8,2 procent. Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget redovisade högre omsättning, rörelseresultat och orderingång. Utdelningen föreslås höjas med 10 procent till 1:10 kronor per aktie och sker genom ett inlösenprogram.

Medicinteknikbolaget Q-linea har beslutat göra en företrädesemission på cirka 263 miljoner kronor. Aktien föll 15 procent.

OMXS30 fredagen den 2 juni

Källa: Infront

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Addnode Group B - I dag

{point.key}

Akelius Residential Pr... - I dag

{point.key}

Alleima - I dag

{point.key}

Atrium Ljungberg B - I dag

{point.key}

Fast. Balder B - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Diös Fastigheter - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Q-Linea - I dag

{point.key}

Sagax D - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

SECTRA B - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -