BÖRSEN
VÄNTAS STIGA EFTER KONGRESSENS JA TILL SKULDTAKSHÖJNING (Direkt)

2023-06-02 08:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda fredagen stigande i spåren av att den andra kammaren i den amerikanska kongressen – senaten – med röstsiffrorna 63-36 röstade för överenskommelsen om att höja skuldtaket. En federal betalningsinställelse i USA kunde därmed undvikas.

Även signaler från en amerikansk centralbanksledamot om att pausa räntehöjningarna har bidragit till den börsoptimism som även har fått Asienbörserna att stiga, inte minst Hongkong-börsen där teknikaktier gick starkt.

Terminen för Frankfurtbörsen och Parisbörsen är upp drygt 0,5 procent vardera. IG Markets förhandel indikerar en handelsstart i Stockholm i samma härad. I torsdags slutade det svenska storbolagsindexet OMSX30 upp 0,8 procent vid nivån 2.252. Priserna på olja och basmetaller pekar uppåt under morgonhandeln.

Senare på fredagen riktas finansmarknadernas blickar mot den officiella amerikanska arbetsmarknadsstatistiken för maj, som blir en pusselbit när centralbanken Federal Reserve ska staka ut sin kommande penningpolitik.

SBB:s vd och grundare Ilija Batljan har under veckan rest till London för att hitta eventuella investerare som kan rädda det krisande fastighetsbolaget, enligt källor till nyhetsbyrån Bloomberg.

Vidare har ägarbolaget Ilija Batljan Invest beslutat att senarelägga publiceringen av bolagets delårsrapport. Någon anledning till det beslutet framgår inte, men ägarbolaget har enligt besked i tisdags på obestämd tid skjutit upp räntebetalningar på sina utestående hybridobligationer. Samtidigt har flera nätmäklare, såsom Avanza och Nordnet, beslutat att sänka belåningsvärdet för sparares SBB-aktier.

Rutger Arnhult-kontrollerade Corem håller på att drunkna i lån, enligt Dagens Industris genomgång. Nu är det bråttom att fortsätta sälja fastigheter - annars äter räntor upp all vinst, skriver tidningen. Riksbanken varnar generellt branschen för att vänta med åtgärder, men Corems storägare och vd Rutger Arnhult håller fast vid utdelningar och menar att fastighetsförsäljningar kommer att räcka, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

Sectra redovisade på morgonen högre omsättning, rörelseresultat och orderingång för det gångna kvartalet som var det sista i medicinteknik- och cybersäkerhetsföretagets räkenskapsår. Utdelningen föreslås höjas med 10 procent till 1:10 kronor per aktie och sker genom ett inlösenprogram.

Medicinteknikbolaget Q-linea har beslutat att göra en företrädesemission om cirka 263 miljoner kronor. Q-lineas största ägare, Nexttobes, avser teckna sin pro-rata-andel och har därtill har lämnat tecknings- och garantiåtagande om totalt 200 miljoner kronor. Tillsammans med tecknings- och garantiåtaganden från andra aktieägare är emissionen säkerställd till 99 procent.

Addnode har tecknat avtal om att förvärva Team D3 i USA som har 200 anställda och en omsättning på 120 miljoner dollar. Köpeskillingen uppgår till maximalt 59 miljoner dollar, varav 31 miljoner är fast.

Teknologibolaget Scandinavian Astor har fått en order värd 10,8 miljoner kronor från Försvarets materielverk och Försvarsmakten avseende service och underhåll av ett Astor III-system som tidigare har levererats.

Medicinteknikbolaget Lumito har meddelat att lansering av produkten Scizys inte kommer att vara möjlig under det första halvåret 2023, utan i stället spår bolaget en lansering under det tredje kvartalet eller senare i höst. Det är inte första gången som produkten försenas.

När det gäller börsindex kan noteras att SBB, Sinch, Wallenstam och Hexatronic plockas bort från det europeiska indexet Stoxx Europe 600 från den 19 juni, enligt besked från indexleverantören Qontigo.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Addnode Group B - I dag

{point.key}

Scandinavian Astor Group - I dag

{point.key}

Hexatronic Group - I dag

{point.key}

Lumito - I dag

{point.key}

Q-Linea - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

SECTRA B - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Wallenstam B - I dag

{point.key}

Avanza Bank Holding - I dag

{point.key}

Nordnet - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -