Grangex
Affärsvärlden ger säljråd för Grangex (Finwire)

2023-06-02 13:08

Gruvutvecklingsbolaget Grangex järnmalmsprojekt har vissa lovande inslag. "Samtidigt hör vi flera varningsklockor ringa som till exempel att Grangex köpt annonser med rubriker om att aktien snart ska rusa", skriver Affärsvärlden i en analys på fredagen.

Bolagets klart viktigaste projekt är försöket att återstarta den nedlagda järnmalmsgruvan Dannemora i Uppland. Denna gruva har tidigare lagts ned 1992 och 2015.

"Vi ser ett par lovande inslag i Grangex. Dels är många av investeringarna redan gjorda av gruvans tidigare ägare. Det är även positivt att styrelseordförande och vd är rejält investerade privat. Att Anglo American genom royalty-avtalet investerat 100 mijoner kronor i Dannemora tyder på att de tror att gruvan kommer att bli av", skriver Affärsvärlden.

Dannemoras lönsamhetsstudie antyder ett nuvärde för projektet som uppgår till nästa 3 miljarder kronor, vilket innebär att aktien är köpvärd för den som tror på uppgifterna, skriver tidningen.

"Vi tror istället att risken är påtaglig för att olika hinder som miljötillstånd eller finansiering antingen stoppar projektet eller att det blir betydligt dyrare än i kalkylen. Bolagets haussiga annonser är även ett grepp som seriösa bolag inte brukar ta till. Att Grangex gjort så är enligt oss en stor varningsflagga. Det här är ett säljråd för Grangex", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

GRANGEX - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -