PM NYHETER I KORTHET FREDAG 2 JUNI (Direkt)

2023-06-02 07:25

KRISKRONAN. Den svenska valutan har inte varit lägre värderad sedan finanskrisen 2009, vilket slår mot handel och småföretag och gröper ur semesterkassan. (DI)

BOSTADSKRISEN. Anette Frumerie, vd på Rikshem, larmar om att kraschen för bostadsmarknaden är värre än vad statistiken visar. Hon byggstartar normalt 1.000 nya lägenheter om året, nu inte ett enda på ett år. (SvD)

BYGGFÖRETAGEN. Branschorganisationen Byggföretagen vill att amorteringskravet sänks för att lindra fallet i bostadsbyggandet. (DN)

ELPRISERNA. Analytiker räknar med att de nuvarande låga priserna på el kommer att bestå fram till september, men varnar också för att ökad elanvändning på nytt kan leda till en drastisk prishöjning. (SvD)

NATOSTÖD. Turkiets ovilja att släppa in Sverige i Nato har inte sänkt Natoopinionen. Tvärtom har stödet ökat, särskilt bland kvinnor, enligt DN/Ipsos majmätning. (DN)

MER NATO. Sveriges utrikesminister Tobias Billström har blivit lovad ett möte med Turkiet och Finland, som ska bana väg för ett godkännande av Sveriges Natomedlemskap. (DN)

TERRORLAGEN. Den nya terrorlagen är på plats, men kritikerna är inte övertygade, utan ser den främst som ett argument för att visa Turkiet att Sverige tar terrorism på allvar. (SvD)

TEKNIK OCH EFTERMARKNAD NYCKLAR FÖR EPIROC. Sedan avknoppningen från Atlas Copco har gruv- och infrastrukturbolaget utklassat börsen. Vid torsdagens kapitalmarknadsdag uppgav vd Helena Hedblom att Epiroc ska fortsätta leda teknikskiftet i gruvbranschen och fortsätta växa på eftermarknaden. Bolaget ser fortsatt hög aktivitet bland kunderna. (DI)

SAS-CHEFEN OPTIMISTISK OM MILJARDJAKTEN. Flygbolaget fortsätter att blöda pengar, men jämfört med samma kvartal i fjol krympte förlusten något. Vd Anko van der Werff är optimistisk kring processen att ta in nytt kapital där deadline är i slutet av augusti. (DI)

INTRESSE FÖR SAS. Det finns intressenter, enligt SAS vd Anko Van der Werff, som dock inte vill kommentera spekulationer om nya amerikanska ägare. "Vi ser definitivt intresse och vi har definitivt sådana samtal", säger han. (DN)

VEM SKA KÖPA SBB? Det finns en rad aktörer som kan köpa en stor del av det krisande fastighetsbolaget. På mindre delar av beståndet finns det förmodligen otaliga köpare. (DI)

COREMS LÅNEKRIS HOTAR BLI AKUT. Det är inte bara SBB som har problem. Rutger Arnhult-kontrollerade Corem håller på att drunkna i lån, enligt Dagens Industris genomgång. Nu är det bråttom att fortsätta sälja fastigheter - annars äter räntor upp all vinst, skriver tidningen. (DI)

RISKBANKEN VARNAR FASTIGHETSBRANSCHEN. Ta in mer kapital, sluta med utdelningar och sälj fastigheter – Riksbanken varnar branschen för att vänta med åtgärder. Corems storägare Rutger Arnhult håller dock fast vid utdelningar och menar att fastighetsförsäljningar kommer att räcka. (SvD)

VÄTGAS SKA FIXA ELSYSTEMETS FLEXIBILITET. Energibolaget Vattenfall planerar för att göra vätgas av kärnkraftsel vid Ringhals och havsvindkraft på Västkusten. På så sätt ska produktionen och utnyttjandet av elnätet bli mer flexibelt. (SvD)

GRÖNT LJUS FÖR H2 Green Steel. Mark- och miljödomstolen i Umeå ger grönt ljus för stålbolagets nya fabrik i Boden, som enligt plan ska börja producera år 2025. (DN)

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Inwido - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -