RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR UPP EFTER BLANDAD USA-JOBBRAPPORT (Direkt)

2023-06-02 16:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna steg något men dollarn handlades oregelbundet efter en amerikansk jobbrapport för maj, som vid en första anblick var mycket stark men som samtidigt inkluderade information som gör att dörren för oförändrad Fedränta i juni ännu står på vid gavel.

Antalet sysselsatta i USA steg återigen betydligt mer än väntat i maj, +339.000 personer, enligt undersökningen bland arbetsgivare. Det var klart över väntade +190.000. Arbetslösheten steg dock samtidigt till 3,7 procent, från 3,4 procent i april, här väntades 3,5 procent. Enligt hushållsundersökningen, som mäter arbetslöshetsnivån, minskade antalet sysselsatta med 310.000 personer i maj.

Löneökningstakten dämpades samtidigt till 4,3 procent, från 4,4 procent i april. Prognosen pekade mot 4,4 procent även i maj.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att den starka sysselsättningsökningen kommer att dominera rubrikerna, men "allt var inte positivt".

De noterar att samtidigt som hushållsundersökningen visade att antalet sysselsatta sjönk med 310.000 personer i maj så steg antalet personer i arbetskraften med 110.000 personer, vilket förklarar den oväntat stora uppgången i arbetslöshetsnivån.

"När arbetsmarknadsförhållandena kommer i lite bättre balans lättar uppåttrycket på lönerna… resultatet är att Fed fortfarande har råd att hoppa över en räntehöjning i juni", skrev Capital Economics.

Även Commerzbank tycker att jobbrapporten gav ett "blandat intryck", när den starka sysselsättningstillväxten motverkas av andra detaljer som tyder på en inbromsning.

"Fed kommer därför troligen att sitta still vid det kommande FOMC-mötet i juni och lämna styrräntan oförändrad", skrev Commerzbank i ett kundbrev.

Enligt CME FedWatch Tool skruvade terminsmarknaden ändå upp sannolikheten för en räntehöjning i juni till knappt 30 procent, från cirka 20 procent på torsdagskvällen.

Amerikanska statspappersräntor, som hade vänt något uppåt efter svensk stängning på torsdagen, steg initialt 4-8 punkter ytterligare strax efter jobbrapporten för att senare röra sig mer oregelbundet.

Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,46 procent medan tioårsräntan noterade 3,66 procent, 8 respektive 7 punkter högre än vid samma tid på torsdagen.

Dollarn, som hade försvagats mot euron under natten, handlades oregelbundet efter jobbstatistiken, flera försök att pressa upp USA-valutan mot högre nivåer stötte snart på patrull, men USA-valutan stärktes samtidigt tydligt mot japanska yen.

Europeiska statspappersräntor steg i linje med uppgångar i USA-räntorna på fredagen. Den europeiska datakalendern var tunn, men Frankrike kunde ändå rapportera en oväntat stark industriproduktion för april; +0,8 procent jämfört med i mars, vilket var över väntade +0,3 procent

Fabio Panetta, ledamot i ECB-direktionen, välkomnade, i en intervju med Le Monde, torsdagens statistik som visade att inflationen i euroområdet sjönk mer än väntat i maj enligt preliminära beräkningar.

Han sade att den extraordinärt höga ekonomiska osäkerheten gör att det är svårt att uppskatta hur hög ECB:s styrränta behöver bli, men han antydde ändå att räntetoppen kan vara nära.

"Jag tror inte att det är rätt tid att vara för snabb med att höja räntorna, med tanke på de betydande steg vi redan har tagit. Min intuition antyder att vi inte har nått slutet för vår räntehöjningscykel, men vi är inte långt ifrån", sade han.

"Jag tror att policydebatten snart kommer att skifta från 'hur högt?' till 'hur länge?'. Det finns betydande utrymme för att bekämpa inflationen genom att hålla räntan hög så länge det behövs. Vi bör vara resoluta men ändå kloka, med målet att sänka inflationen utan att i onödan skada den ekonomiska aktiviteten", fortsatte Fabio Panetta.

I Sverige rapporterade SCB på morgonen att bytesbalansen genererade ett överskott på 88,6 miljarder kronor under första kvartalet, en ökning med 12,9 miljarder jämfört med första kvartalet i fjol.

En starkt ökad varuexport ligger bakom det ökade överskottet i bytesbalansen, som dock samtidigt dämpas av en negativ tjänstebalans.

Sveriges totala nettotillgång gentemot utlandet uppgick till 2.445,4 miljarder kronor i slutet av första kvartalet, upp från 2.352,6 miljarder kronor i slutet föregående kvartal.

Svenska statsobligationsräntor steg 5-7 punkter på fredagen, tioårsräntan upp 7 punkter, till 2,33 procent, medan motsvarande tyska ränta steg 6 punkter, till 2,46 procent.

Euron försvagades knappt 10 öre mot kronan, till 11:55, samtidigt som dollarn tappade knappt 11 öre, till 10:75.

Handelsbanken kopplar fredagens kronförstärkning till uppköpsrykten runt SBB, vars aktie också återhämtade sig tydligt efter den senaste tidens kraftiga ras.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -