RB
SVAG SEK GÖR ATT DANSKE OCH SHB SER ÖKAD QT I JUNI (Direkt)

2023-06-02 13:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kronans fortsatta försvagning gör att såväl Danske Bank som Handelsbanken nu räknar med att Riksbanken kommer att öka takten i obligationsförsäljningarna efter det penningpolitiska mötet i juni.

Det framgår av kundbrev från bankerna på fredagen.

Handelsbanken noterar att när Riksbanken lanserade aktiv QT (quantitative tightening) vid februarimötet så fanns det en tydlig förhoppning om att det skulle leda till både högre långräntor och en starkare krona.

Sedan dess har svenska statsobligationsräntor stigit i förhållande till motsvarande tyska räntor, men trots en initial förstärkning har kronan fortsatt att försvagas.

Trots denna försvagning, som antyder att en förändrad ränteskillnad mellan Sverige och Tyskland inte har lyckats ge stöd till kronan, bedömer Handelsbanken att Riksbanken förefaller hålla kvar vid QT som första försvarslinje för kronan.

I februari beslutade Riksbanken att sälja statsobligationer för 3,5 miljarder kronor per månad, 3 miljarder i nominella och 0,5 miljarder i reala obligationer. Försäljningarna skulle dock göra uppehåll i juli och augusti.

Riksbankschefen Erik Thedéen har argumenterat för långsiktighet i obligationsförsäljningarna, men vice riksbankschefen Anna Breman antydde nyligen att ökade tillgångsförsäljningar kan vara ett alternativ för att bromsa kronförsvagningen.

"Vårt antagande är att takten höjs till (totalt) 5 miljarder kronor per månad, och att Riksbanken även väljer att sälja i augusti och därmed bara pausar under den låglikvida julimånaden framöver", skriver Handelsbanken.

Danske Bank påpekar i ett kundbrev att efterfrågan generellt har varit stark i de obligationsförsäljningar som Riksbanken hittills har genomfört.

"Om marknaden vill ha obligationer, och Riksbanken vill sälja obligationer och Riksbanken tror att det hjälper till att stärka kronan (vi är dock skeptiska om det), varför inte öka volymerna nu vid juni-mötet?" frågar sig Danske Bank.

Deras prognos är att Riksbanken ökar försäljningstakten i nominella statsobligationer till 4,5 miljarder kronor per månad, och 0,75 miljarder för realobligationer i juni. De räknar vidare med att Riksbanken då höjer styrräntan med ytterligare 25 punkter, till 3,75 procent.

Danske Bank lyfter samtidigt frågan om fortsatta obligationsförsäljningar är kompatibelt med marknadens förväntningar om räntesänkningar från Riksbanken nästa år.

Enligt Danskes bedömning kan det vara svårt att se att Riksbanken kan sänka räntan och samtidigt sälja obligationer, men de ser inga hinder för en fortsatt passiv neddragning av obligationsinnehaven, att låta obligationer gå till förfall utan att reinvestera likviderna, även när styrräntan sänks.

Fönstret för aktiva försäljningar kan dock stängas relativt snart om marknadens förväntningar om räntesänkningar nästa år är korrekt. Danske kan därmed föreställa sig att Riksbanken väljer att sälja obligationer även i juli och augusti i år.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -