Samhällsbyggnadsbolaget i Norden
Dessa aktörer kan köpa SBB:s tillgångar - Di (Finwire)

2023-06-02 09:54

Dagens industri listar ett antal potentiella kandidater som kan köpa fastighetsbolaget SBB:s tillgångar, då ett bud på hela bolaget anses som mer osannolikt.

Det första namnet som dyker upp är kanadensiska riskkapitaljätten Brookfield som SBB ingått avtal med om att sälja 49 procent av sina utbildningsfastigheter att placeras i nya samriskbolaget Educo. Den affären är dock ännu inte slutförd.

“En tänkbar anledning är förhandlingar om att utvidga transaktionen. Beslutet att anlita JP Morgan och SEB som rådgivare kan i så fall ses som ett sätt att formellt konkurrensutsätta Brookfield, som borde ligga åtminstone ett steg före de flesta andra intressenter”, skriver Di.

En annan potentiell intressent uppges vara asiatiske miljardären Li Ka-shing, vars CK Asset Holding nyligen budat på brittiska samhällsfastighetsbolaget Civitas Social Housing. Samma Civitas ska ha legat i förhandlingar om att köpa SBB:s svenska LSS-boenden men affären blåstes av på grund av utköpet, enligt Di:s uppgifter.

Andra aktörer som kan ta en stor del av SBB uppges vara riskkapitalbolag med renodlade fastighetsfonder, såsom Blackstone, Patrizia och Nrep. Och när det kommer till förvärv av mindre bestånd i SBB utpekas Hemsö som en kandidat.

Slutligen nämns också fastighetsmiljardären Roger Akelius som själv sagt att han har ett förvärvsutrymme på 40 miljarder kronor.

Det är inte bara Di som ser det osannolikt att hela SBB kan säljas, utan även analytikerna delar samma uppfattning.

Arctic Securities fastighetsanalytiker Michael Johansson säger till Bloomberg att det blir svårt att sälja hela SBB givet skulderna och räntekostnader.

”Att hela bolaget säljs är osannolikt. Jag tror inte man är särskilt intresserad av att ta ansvaret för alla skulder och hybridobligationer, särskilt med tanke på hur de handlas på marknaden”, säger Johansson.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se


redaktion@finwire.org
© Copyright

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -