Vattenfall drar igång projekt inom fossilfri vätgasproduktion vid Ringhals (Finwire)

2023-06-02 08:14

Statliga energibolaget Vattenfall ska starta ett nytt projekt inom produktion av fossilfri vätgas i anslutning till Ringhals kärnkraftverk. Det framgår av ett pressmeddelande.

Enligt Vattenfall ökar detta flexibiliteten kring utnyttjande av elnät och elproduktion när man planerar för ny elproduktion från både kärnkraft och havsbaserad vindkraft i närområdet.

Vätgasen är också efterfrågad i stora volymer av kunder på västkusten. Vattenfall samarbetar sedan tidigare med Preem och St1 för att undersöka möjligheten att starta produktion av fossilfria elektrobränslen för användning inom flyg- och vägtransporter.

"Detta är mycket positivt för Vattenfall och inte minst våra kunder och partners. Vi ser enorma möjligheter att minska utsläppen på svenska västkusten genom direkt och indirekt elektrifiering med fossilfri vätgas, särskilt för raffinaderi- och petrokemiindustrin. Det finns goda förutsättningar för att bygga elektrolysörer vid Ringhals och skapa en mycket flexibel produktionsanläggning för både fossilfri el och vätgas", säger Andreas Regnell, strategichef vid Vattenfall.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.seredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -