KINA
HEMLIGT AVTAL MED KUBA OM SPANINGSANLÄGGNING - WSJ (Direkt)

2023-06-08 13:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina och Kuba har nått en hemlig överenskommelse för att Kina ska kunna anlägga en elektronisk spaningsfacilitet på ön.

Det rapporterar Wall Street Journal (WSJ), som hänvisar till USA-källor med tillgång till "mycket hemlig information".

Tidningens källor beskriver överenskommelsen som en "fräck ny geopolitisk utmaning" från Peking mot USA. En spaningsfacilitet i Kuba, omkring 16 mil från Florida, skulle ge Kina möjlighet att snappa upp elektronisk kommunikation från hela sydöstra USA, med flera militära anläggningar, och att bevaka amerikansk sjöfart.

Enligt WSJ:s källor har Kina gått med på att betala Kuba flera miljarder dollar för att få bygga anläggningen, och länderna ska nu ha nått en principöverenskommelse.

Avslöjandet om den planerade spaningsfaciliteten har orsakat oro inom Bidenadministrationen. En kinesisk bas med avancerad militär- och underrättelsekapacitet på USA:s "bakgård" skulle innebära ett hot utan motstycke.

"Vi bevakar det noga, vidtar åtgärder för att stoppa det, och är fortsatt övertygade om att vi kommer att klara alla våra säkerhetsåtagande här hemma, i regionen och runt om i världen", sade John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -