SVOLDER
SER INTE NÅGRA SNABBA UPPGÅNGAR RUNT HÖRNET - VD (Direkt)

2023-09-15 14:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svolder hade ett tufft fjärde kvartal – och var tydligt sämre än sitt jämförelseindex. Marknadsklimatet ser tufft ut även framåt.

"Det blir svårare att göra enkla pengar på börsen framöver", säger vd Tomas Risbecker till Nyhetsbyrån Direkt.

Totalt minskade investmentbolaget Svolders substansvärde med 11,5 procent under kvartalet (1 juni-31 augusti) till 51:20 kronor per aktie. Aktiekursen (B) sjönk 5,6 procent, inklusive reinvesterad utdelning, till 56:90 kronor per aktie.

Under samma period sjönk Svolders jämförelseindex, Carnegies Small Cap-index (CSRX) med 4 procent. Något Svolder har som mål att vara bättre än.

"Man kan bara konstatera att det har varit otroligt stora kursrörelser i förhållande till hur bolagen har kommit in med sina rapporter. Kortsiktigt så är vi inte nöjda med kvartalet som det ser ut. Men vi ser ju det här på mycket längre sikt", säger Tomas Risbecker.

Bland de 20 bolagen i portföljen hade Mildef och Ependion positiv inverkan under kvartalet medan New Wave, Troax, Engcon hade negativ sådan.

New Wave är Svolders enskilt största innehav. Bolaget sjönk tvåsiffrigt på sin rapport efter att inte ha levt upp till analytikernas förväntningar.

"Men jag är fortsatt väldigt positiv till New Wave. Om man refererar tillbaka till covidperioden så har de varit väldigt duktiga på att anpassa sig till nya marknadsförutsättningar. Man kan se att sport- och fackhandeln måste ta ned sina varulager framöver, och det kommer att ta ett par kvartal innan det blir klart", fortsätter Tomas Risbecker.

Under kvartalet förvärvade New Wave det svenska outdoorbolaget Tenson för blott 1 krona. Enligt Tomas Risbecker var det ett sätt att "lyfta fram positionerna".

"Jag tror att man kan tänka ungefär likadant som med Craft. Man kan göra något liknande här. När Tensons produkter kommer ut i hela New Wave-systemet så finns det en massa synergier att hämta där. Jag tror absolut att det finns stora möjligheter för det här."

Ett annat bolag – som finns eller inte finns – i Svolders portfölj är taktätningsbolaget Nordic Waterproofing. Sommaren 2022 sålde Svolder hela sitt innehav för att komma tillbaka som ägare under det nyss gångna kvartalet. Under torsdagen mäklades en post som motsvarade Svolders enligt Infronts insynsstatistik. Transaktionen gjordes till en kurs på 164 kronor. Under våren och sommaren köpte Svolder på sig aktier till en genomsnittskurs på omkring 148 kronor.

"Vad som har hänt eller inte har hänt, det kommenterar jag inte. Jag kan ju bara ta historiken där vi i augusti 2022 sålde hela posten i Nordic Waterproofing för 195 kronor. Sedan dess har aktien kommit ned och vi har byggt en position igen", säger Tomas Risbecker.

Ett annat av Svolders innehav som varit litegrann i hetluften är butiksinredningsföretaget Itab som backade kraftigt efter uppgifterna om att den norskcypriotiske miljardären John Fredriksen vill sälja sin andel i storägaren Aeternum Capital.

"Vi får se vad som händer där. Det är många som drar väldigt kortsiktiga slutsatser av det här. För oss gäller det att som vanligt ha en dialog med andra ägare och bolaget."

Hur ser du annars på börsen rent allmänt?

"Jag tror inte på några snabba uppgångar runt hörnet. Vi är inne i en ny period. Räntorna har fallit i 30 år i sträck. Det har de slutat göra sedan en tid tillbaka. Man måste anpassa sig till en ny miljö. Det blir svårare att göra enkla pengar på börsen framöver. Nu måste man verkligen göra sin hemläxa. Man måste vara väldigt noggrann när man agerar på börsen".

Hur anpassar sig Svolder utifrån den utsikten?

"Jag skulle säga att vi är otroligt duktiga på att vänta in rätt läge. Vi är väldigt värderingsdrivna. Det kan vara bolag som vi inte äger i dag, men som vi är intresserade av. Vi är helt obelånade och står starka".

Är det några sektorer som ser mer intressanta ut än andra?

"Nej, vi tänker inte så mycket sektormässigt. Vi har ganska många bolag i Gnosjötrakten som kvalitetsmässigt uppfyller det vi vill att de ska göra. Det vi däremot inte tittar på är förhoppningsbolag eller bolag som drivs kortsiktigt. Vi har inte jättemycket biotech eller den typen. Annars tittar vi brett".

Angående börsnoteringar har Svolder en historik av att vara involverade som investerare, och har deltagit i flera svenska noteringar som bland annat Engcon. På sistone har klimatet börjat lätta i Japan och USA, men Tomas Risbecker tror att det kommer att dröja i Sverige innan noteringarna kommer i gång igen.

"Så länge riskviljan inte är speciellt hög tror jag att det kommer vara en rätt tuff period för IPO:s. Det finns några som säkert är på gång, men det måste nog finnas lite mer stabilitet först innan den marknaden kan dra i gång. När det har varit en sådan här period och torka för IPO:s måste de som kommer vara av bra kvalitet. Det kommer att bli svårt att sätta några förhoppningsbolag på börsen nu".

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


Svolder B - I dag

{point.key}

engcon B - I dag

{point.key}

Ependion - I dag

{point.key}

ITAB Shop Concept - I dag

{point.key}

Mildef Group - I dag

{point.key}

New Wave B - I dag

{point.key}

Nordic Waterproofing H... - I dag

{point.key}

Troax Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -