ECB
HAR INTE RÅD MED RÄNTESÄNKNING 2024 – IMF:S KAMMER (Direkt)

2023-09-19 16:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB kommer att behöva hålla sina styrräntor på nuvarande nivåer hela nästa år om de vill få tillbaka inflationen till 2 procent till slutet av 2025 – och då har inte hänsyn tagits till eventuellt ytterligare pristryck som kan uppkomma. Att ge upp kampen mot inflationen för tidigt skulle kunna bli mycket dyrt.

Det sade Alfred Kammer, chef för IMF:s Europaavdelning vid en konferens i Frankfurt på tisdagen, rapporterar Bloomberg News.

Enligt Alfred Kammer bör ECB-ledamöterna vara öppna för att överväga ytterligare räntehöjningar om det skulle behövas och de bör också vara medvetna om att om de sänker styrräntorna alltför tidigt så skulle det kunna bli ett mycket kostsamt misstag.

"Vi räknar med att inflationen kommer att föras till målet under andra halvan av 2025, men det är en lång tid, och det skulle kunna vara en massa gupp på vägen…Det skulle också betyda att behålla den nuvarande nivån på policyräntorna under hela 2024", sade Alfred Kammer.

Förra veckan höjde ECB sina styrräntor för tionde mötet i rad och signalerade att de – om inga överraskningar uppstår – har för avsikt att hålla dem oförändrade under en "tillräckligt lång" tid. Tillsammans med räntebeskedet kom betydande sänkningar av eurozonens tillväxtutsikter och prognoser om högre inflation i år och nästa år.

ECB-chefen Christine Lagarde konstaterade att tillväxten varit "mycket, mycket trög" sedan slutet av 2022.

Alfred Kammer argumenterade också för att beslutsfattande bör reagera mycket mer kraftfullt på chocker som håller inflationen uppe längre än mot positiva överraskningar – "eftersom att få detta fel kommer att öka kostnaderna för disinflationsansträngningarna".

Så "var öppna, lämna dörren öppen för ytterligare åtgärder på den penningpolitiska sidan…Den kan inte stängas vid denna tidpunkt", sade han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -