ELBILAR
VIETNAMESISKA VINFAST BÖRJAR SÄLJA TILL EUROPA - RTRS (Direkt)

2023-09-21 10:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det vietnamesiska elbilsbolaget Vinfast planerar att leverera sina första fordon till Europa i år, efter att ha fått nödvändiga myndighetsgodkännanden.

Det uppger bolagets vd för Reuters.

Enligt bolagets plan ska omkring 3.000 av dess crossovermodell VF8 levereras till Frankrike, Tyskland och Nederländerna under fjärde kvartalet från Vinfasts fabrik i Vietnam.

Satsningen sker samtidigt som en potentiell handelskonflikt relaterad till bilbranschen är under uppsegling mellan EU och Kina, där EU antytt att unionen kan komma att införa tullar för kinesiska bilar. Europa är en av de viktigaste marknaderna för kinesiska biltillverkare, som levererade nästan 70.000 elbilar till regionen under årets första sju månader. Det innebar att leveranserna närapå trefaldigades jämfört med motsvarande period i fjol.

VF8, som är en suvmodell, har godkänts av EU som kompatibel med unionens krav och får därmed säljas inom hela EU. Vinfast uppger också att det arbetar för att modellen ska få en säkerhetsklassning enligt Euro NCAP, något som är frivilligt för tillverkarna.

Vinfasts vd Le Thi Thu Thuy uppger för Reuters att utöver de bilar av modellen VF8 som ska levereras till Europa detta år, ska företagets övriga modeller VF6, VF7 och VF9 vara klara för lansering i Europa nästa år.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -