RB
KRONAN UNDERVÄRDERAD I DAG, MEN OSÄKERT OM FÖRSTÄRKNING (Direkt)

2023-09-21 10:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den svenska kronan har fortsatt att utvecklas svagt under sommaren – och något svagare än i prognosen från i juni.

Det skriver Riksbanken i den penningpolitiska rapport som presenterades i samband med räntebeskedet.

Riksbanken konstaterar att det finns många hypoteser om varför kronan försvagas. Riksbankens egen bedömning, baserad på en bedömning av den reala växelkursens långsiktiga nivå, är dock att "kronan är undervärderad i dagsläget och därför väntas stärkas framöver".

"Det är dock osäkert både hur kronan kommer att utvecklas och vilket genomslag som förändringar i kronkursen har på inflationen i ett läge när inflationen redan är hög", skriver Riksbanken.

"Om kronan skulle försvagas även fortsättningsvis skulle det bidra till att höja inflationsprognosen och därmed också öka behovet av penningpolitisk åtstramning", fortsätter banken.

Den skriver vidare att genomslaget av en svagare krona också kan visa sig vara större än vad som har antagits i prognosen, vilket skulle innebära ytterligare uppåtrisk för inflationen framöver.

Enligt Riksbankens nya prognos väntas KIX-index stiga från 128,8 i år till 130,3 2024 för att därefter sjunka till 125,1 2025. I juni var motsvarande prognoser 128,3, 127,4 och 123,3.

Kronans initiala respons på torsdagens räntebesked inkluderar även en reaktion på beskedet om att en del av valutareserven ska valutasäkras.

Bild: EUR/SEK-graf för torsdagen

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -