BÖRSEN
SBB RUSAR, BETTINGSEKTORN TAPPAR, OMXS30 -0,7% (Direkt)

2023-09-25 12:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på måndagen på rött i linje med övriga börsindex i Europa i spåren efter förra veckans penningpolitiska besked. Bland bolagen rusade SBB medan bettingsektorn backade.

Klockan 12.30 var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,7 procent vid 2.170. Då hade aktier för 3,1 miljarder kronor bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Astra Zeneca adderade 0,2 procent med stöd av en köprekommendation från Jefferies International. Även storbankerna SEB och Swedbank gick bättre än index.

I andra ändan av indexet backade Boliden 2,2 procent i samband med lägre basmetallpriser. Enligt Bloomberg finns det även en oro kring den kinesiska fastighetssektorn som bidrar till en press på gruvbolag.

I stålsektorn tar SSAB till åtgärder för att minska sina kostnader inom affärsområde Finland på grund av fortsatt svag efterfrågan. Stålkoncernen har inlett fackliga förhandlingar i Raahe och ska minska kostnaderna med minst 10 miljoner euro på årsbasis. Aktien var ned 2,3 procent.

Beslutet om att investera i H2 Green Steel är jävsbelastat, skrev Dagens industri i lördagens tidning. Kinnevikaktien har efter investeringen pressats till den lägsta nivån på flera år och substansrabatten är 40 procent. Akten backade omkring 2 procent.

Fastighetsföretaget SBB rusade 26 procent under hög omsättning efter att ha sålt 1,16 procent av SBB Educo till Brookfield Super-Core Infrastructure Partners för 242 miljoner kronor och blivit minoritetsägare. Educo återbetalar delar av sina koncerninterna lån från SBB, vilket innebär att SBB får en likvid om 7,8 miljarder kronor. Vidare har SBB beslutat om en decentraliserad koncernstruktur som ska stärka transparens och finansieringsmöjligheter.

Bioarctic klättrade nära 1 procent efter att ha kvalificerat sig för en milstolpe på 17 miljoner euro, sedan alzheimersläkemedlet Leqembi godkänts i Japan.

Fiberkabelbolaget Hexatronic, som tappade över 20 procent av sitt börsvärde i slutet på förra veckan i samband med sänkt intäktsprognos för helåret, rekylerade upp 2 procent.

Det brittiska igamingbolaget Entain varnar för lägre spelintäkter och spår en långsammare tillväxttakt framöver och backade 8 procent på Londonbörsen. Även svenska sektorskollegor har dragits med nedåt. Evolution, Kindred, Betsson och Kambi backade samtliga 1,5-3 procent.

Duroc återhämtade sig 7,3 procent. Industri- och handelskoncernens aktie har sjunkit relativt kraftigt de senaste dagarna. Styrelsen har inte kännedom om att det föreligger några verksamhetsspecifika skäl till kursnedgången, enligt ett uttalande.

Kredithanteringsföretaget Intrum backade 2,4 procent. Moody's har sänkt sitt kreditbetyg för bolaget, i spåren av sektorkollegan Fitchs betygssänkning i onsdags.

Matchmaking-infrastruktur för Starbreeze spel Payday 3 har under helgen inte fungerat som förväntat, har bolaget uppgett på morgonen. Även information om antalet spelare har släppts. Aktien sjönk omkring 14 procent.

Två rekommendationsvinnare var Yubico som steg 6,7 procent efter en köprekommendation från Dagens Industri och verkstadsbolaget VBG som lyfte 3,3 procent med stöd av ett köpråd från Affärsvärlden.

Manusförfattarna i Hollywood har slutit ett preliminärt avtal med filmstudior och strömningsbolag, vilket kan innebära slutet på den strejk som pågått sedan i maj i år. Teknikbolaget Lumen Radio, som enligt tidigare besked har upplevt minskad orderingång till följd av strejken, stärktes 4,4 procent.

Graf: OMXS30 måndagen den 25 september

Källa: Infront

Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Betsson B - I dag

{point.key}

BioArctic B - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Duroc B - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Hexatronic Group - I dag

{point.key}

Intrum - I dag

{point.key}

Kambi Group Plc - I dag

{point.key}

Kindred Group - I dag

{point.key}

LumenRadio - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Starbreeze B - I dag

{point.key}

Storytel B - I dag

{point.key}

VBG GROUP B - I dag

{point.key}

Yubico - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -