LAGARDE
GEMENSAM FINANSPOLITIK SKULLE HJÄLPA ECB (Direkt)

2023-09-25 16:49

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Penningpolitiken skulle ha stor hjälp om euroländerna hade en gemensam finanspolitik.

Det sade ECB-chefen Christine Lagarde vid den kvartalsvisa utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen.

"Nu har vi en gemensam penningpolitik, men inte en gemensam finanspolitik. Det är inte effektivt att arbeta så", sade hon.

Under covidpandemin lyckades euroländerna agera tillsammans och övertygade finansmarknaderna. Om detta skulle ske framöver inom klimat, försvar och hälsovård skulle det vara ett stort stöd för ECB, sade Christine Lagarde.

Euroområdet behöver investeringar i grön teknik, i digitalisering och annat. Men det sker inte om inflationen är för hög.

"Hur stort förtroende skulle investerare ha om de inte visste om inflationen kommer att vara förankrat eller löpa fritt om fem, tio eller 15 år?", sade hon.

Euroländerna bör bidra i inflationskampen genom att rulla tillbaka breda energistöd. Smala, riktade stöd kan behövas, och flera euroländer överväger det nu riktade mot rörliga räntor.

I vanliga fall kan centralbanker vänta ut en utbudsdriven inflation, som nu har kommit från energi och mat. Men den rådande inflationen drivs också av efterfrågan efter pandemin.

Därför gäller det att förankra inflationsförväntningarna i ekonomin, sade Christine Lagarde.

Vidare sade hon att ECB är den centralbank i världen som minskar sin balansräkning snabbast i förhållande till sin BNP, snabbare än USA:s Federal Reserve.

Efter kritik från en tysk parlamentariker mot Tysklands investeringar i infrastruktur sade ECB-chefen att det "kanske inte är en så dålig idé" för landet att organisera om sin affärsmodell, sade hon.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -