Protector Forsikring
Börsveckan ger köpråd för Protector, Lassila & Tikanoja och Enad Global 7 (Finwire)

2023-09-25 06:41

Börsveckan ger köpråd för norska Protector, finska Lassila & Tikanoja och Enad Global 7 i den senaste utgåvan. Tidningen lämnar rådet avvakta för Storebrand, Gjensidige, Tryg, Solid Försäkring och Essity.

Det är turbulent i makroekonomin men det kan visa sig gynnsamt för norska försäkringsbolaget Protector som har hög tillväxt och historiskt bra track-record av att visa följsamhet i premieintäkterna. Värderingen är låg och bolaget är välskött, anser Börsveckan och ger köpråd.

Storleken spelar roll inom försäkring och där är norska Storebrand en dominant nordisk spelare inom liv och sparande. 2020 förutspådde bolaget att stigande räntor skulle ge klirr i kassan och så blev det. Tidningen ger rådet avvakta för Storebrand och anser att Protector är mer intressant.

Norska försäkringsbolaget Gjensidige har i likhet med branschen höjt premierna vilket ger en bra skjuts på översta raden i år. Redan nästa år faller dock tillväxten tillbaka samtidigt som skadeprocenten lär förbli hög. Värderingen är rimlig, bedömer Börsveckan och ger rådet avvakta.

I likhet med andra sakförsäkringsbolag har danska Tryg erfarit lönsamhetspress trots stigande kapitalinkomster. Här spökar dock valutamotvind och mojnar den ser det bättre ut. Tidningen väljer att avvakta med aktien.

Solid Försäkring har en intressant nisch med produktnära försäkringar och ett nordiskt fotavtryck. Men hushållen är svaga nu vilket betyder en trög marknad för Solid. Börsveckan anser att värderingen är rimlig och ger rådet avvakta.

Resultatet går åt rätt håll för hygien- och hälsobolaget Essity, men samtidigt minskar volymerna. Delvis från egna initiativ men också genom konkurrens från lågprisaktörer. Tidningen bedömer att värderingen är rimlig och väljer att avvakta med aktien.

Finska Lassila & Tikanoja har i grunden en stabil affärsmodell och långa serviceavtal som ger god vinstvisibilitet. Om kostnadsinflationen saktar in under 2024 så värderas aktien lågt. Allt sammantaget landar Börsveckan i ett köpråd på 12 månaders sikt.

Under förra veckan noterades enorma kursrörelser i spelbolaget Enad Global 7 som först rasade 20 procent efter en närståendeaffär men där aktien därefter steg över 20 procent efter en positiv kapitalmarknadsdag. Aktien är fortsatt lågt värderad, bedömer tidningen som behåller sitt köpråd från i maj.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Lassila & Tikanoja Oyj - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Enad Global 7 - I dag

{point.key}

Solid Försäkringsaktie... - I dag

{point.key}

Tryg - I dag

{point.key}

Gjensidige Forsikring - I dag

{point.key}

Storebrand - I dag

{point.key}

Protector Forsikring - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -