RÄNTOR/VALUTOR
USD, LÅNGRÄNTOR UPP, TYDLIG SEK-ÅTERHÄMTNING (Direkt)

2023-09-25 16:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor steg, framför allt i längre löptider, på måndagen i linje med en liknande utveckling i USA-räntor. Euron handlades samtidigt ner mot dollarn mot nivåer under 1:06, lägsta sedan i mars.

Den tyska konjunkturbarometern IFO-index visade att näringslivssentimentet sjönk svagt i september, men var ändå något bättre än väntat.

Huvudindex noterades till 85,7, under uppreviderade 85,8 för augusti, men över väntade 85,2. Nulägesbedömningen sjönk till 88,7, från 89,0, medan bedömningen om utsikterna steg till 82,9, från nedreviderade 82,7.

IFO-chefen Clemens Fuest noterade att företagen återigen blev mindre nöjda med den nuvarande verksamheten, men att pessimismen för de kommande månaderna dock minskade något.

"Den tyska ekonomin trampar på stället", sade han.

ING Economics noterade i ett kundbrev att IFO-indexet inte ändrar bilden av den tyska ekonomin; den fortsätter tyngas av en svag utveckling i Kina, högre ECB-räntor och osäkerhet om energitillgång och priser. Nyligen annonserade policyåtgärder har, så här långt, inte kunnat lyfta sentimentet.

"Faktum är att tyska företag liksom politiker och hela ekonomin gradvis börjar vänja sig vid tanken på att ekonomin står inför en utdragen period av dämpad tillväxt. I det sammanhanget är dagens IFO-index bara en bekräftelse och visar att vi inte är i närheten av någon vändpunkt", skrev ING Economics.

ECB-chefen Christine Lagarde upprepade inför ett EU-parlamentsutskott på måndagen att ECB, baserat på nuvarande bedömning, anser att räntan har nått en nivå som, om den bibehålls under tillräckligt lång tid, kommer att ge betydande bidrag till att få ner inflationen mot målet.

I den efterföljande frågestunden sade Lagarde att hon inte kan göra något "definitivt uttalande" om att det är slut med räntehöjningarna, men tillade att "ju snabbare vi kommer tillbaka till (inflations-) målet, desto mindre smärtsamt kommer det att bli framöver".

Svenska statsobligationsräntor steg 1-5 punkter, mest i långa löptider, på måndagen, tioårsräntan upp 5 punkter, till 2,96 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg lika mycket, till 2,80 procent.

Euron försvagades drygt 16 öre mot kronan, till 11:69, medan dollarn backade knappt 8 öre, till 11:04.

Kronförstärkningen följde på att Riksbanken på måndagen inledde sina förannonserade försäljningar av dollar och euro för att valutasäkra en del av valutareserven. Banken meddelade i samband med räntebeskedet förra torsdagen att den ska sälja 8 miljarder dollar och 2 miljarder euro mot svenska kronor under en period om fyra till sex månader, med start den 25 september.

"Åtgärden syftar till att begränsa Riksbankens förluster om kronan stärks och har inte ett penningpolitiskt syfte" påpekade Riksbanken i ett pressmeddelande.

SEB påminde i ett kundbrev att de tidigare noterat att kronan är den G10-valuta med högst risk för en "teknisk korrektion" givet att den, ur ett tekniskt perspektiv, förefaller vara den mest översålda valutan, och den med mest korta positioner.

Med tanke på den starka dollarmiljön och ett svagt risksentiment förordar dock SEB köp av svenska kronor mot norska kronor snarare än mot euro.

SEB-ekonomerna noterade samtidigt att kronan skulle kunna få ytterligare stöd om även sjunde AP-fonden skulle välja att valutasäkra en del av sin portfölj. Mer kronstöd skulle kunna följa om hushåll skulle välja att sälja utländska tillgångar (fonder, aktier) för att minska sin bolånebörda.

Utöver Riksbanken köp bidrog sannolikt också en åtminstone tillfälligt minskad oro över fastighetsbolagets SBB:s finanser till kronans återhämtning på måndagen.

Amerikanska statspappersräntor vände åter uppåt efter europeisk stängning på fredagen, detta efter att långa räntor tidigare på fredagen sjunkit tillbaka från 16-årshögsta nivåer. Långa USA-räntor fortsatte därefter att stiga mot nya toppnivåer på måndagen.

Uttalanden från Fed-guvernören Michelle Bowman på fredagseftermiddagen, om att ytterligare räntehöjningar (plural) troligtvis kommer att bli lämpligt, bidrog till det förnyade uppåttrycket på USA-räntorna, som tidigare hade stigit markant i spåren på onsdagens "hökaktiga" räntepaus från Fed.

På måndagen talade Fed-chefen i Chicago, Austan Goolsbee, om att den större risken är att inflationen förblir högre, och att hans känsla är att räntan behöver förbli hög under en längre tid än vad marknaden har räknat med.

Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 5,12 procent medan tioårsräntan noterade på 4,52 procent, 1 respektive 7 punkter upp jämfört med vid samma tid på fredagen.

Måndagens amerikanska datakalender var tunn, senare i veckan riktas USA-datafokus framför allt mot fredagens PCE-inflationsdata för augusti. USA-ekonomer kommer också att noga bevaka den femårsvisa revideringen av tidigare BNP-data, som publiceras i samband med torsdagens publicering av den tredje beräkningen av BNP för andra kvartalet.

Deutsche Bank noterade i ett kundbrev att revideringarna eventuellt kan ge ytterligare klarhet om den senaste tidens stora diskrepans i BNP relativt BNI.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -