USA
ÄNNU BETYDANDE LUCKOR I UAW-SAMTALEN ENLIGT FORD - RTRS (Direkt)

2023-09-25 07:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trots framsteg på vissa områden finns det inom viktiga ekonomiska områden fortfarande betydande luckor, som behöver åtgärdas innan ett nytt avtal kan nås.

Det sade Ford på söndagen enligt Reuters med hänvisning till den pågående konflikten med fackförbundet United Auto Workers (UAW), som organiserar anställda vid amerikanska fordonstillverkare.

UAW, som i fredags hänvisade till "verkliga framsteg" i samtalen med Ford, kommenterade inte de nya uppgifterna från Ford.

Fackförbundet har samtidigt utökat de strejker som riktas mot de två andra stora amerikanska biltillverkarna General Motors och Stellantis. Enligt Reuters var det ännu oklart om några förhandlingar mellan GM, Stellantis och UAW har ägt rum under den gångna helgen.

Bilarbetarstrejken inleddes den 15 september vid en produktionsanläggning hos vardera GM, Stellantis och Ford, efter att ett tidigare fyraårigt löneavtal löpt ut. De utökade strejkerna hos GM och Stellantis har adderat cirka 5.600 anställda till de 12.700 som ursprungligen togs ut i strejk.

UAW:s ordförande Shawn Fain sade i fredags att Ford hade förbättrat sitt avtalsförslag och bland annat utökat den föreslagna vinstdelningen. De tre stora biltillverkarna har sedan tidigare föreslagit lönehöjningar med 20 procent över 4,5 år, medan UAW bland annat har krävt höjningar på 40 procent i kombination med 32-timmarsvecka.

USA:s president Joe Biden ska på tisdagen resa till Michigan för att visa sitt stöd för strejkarna.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -