NEW YORK
INLEDER RAPPORTTUNG VECKA UPPÅT, S&P 500 +0,7% (Direkt)

2023-10-16 16:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På veckans första handelsdag inledde de amerikanska börserna uppåt efter en överlag röd stängning i fredags.

S&P 500 var upp 0,7 procent till 4.356 klockan 16.00. Dow Jones industriindex steg samtidigt 0,7 procent till 33.894 och Nasdaqs kompositindex var upp 0,6 procent till 13.489.

I veckan ökar farten i rapportperioden och bland bolagen som öppnar böckerna i veckan finns Bank of America, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Netflix och Tesla.

Apple sjönk 0,7 procent. Enligt Bloomberg News gör marknadsanalysföretaget Counterpoint bedömningen att Iphone 15 säljer sämre i Kina än föregångaren Iphone 14 gjorde. Försäljningen har under de första 17 dagarna efter lansering varit 4,5 procent lägre än den var för Iphone 14.

Pfizer har sänkt sin försäljningsprognos för helåret med anledning av minskande efterfrågan på bolagets vaccin och behandling av covid. Samtidigt har Jefferies höjt sin rekommendation till köp från behåll då den sänkta prognosen kan ses som ett attraktivt ingångsläge. Aktien var upp 4,2 procent.

Vaccintillverkarna som Moderna och Biontech var ned 6,6 respektive 7,1 procent.

Sportmodebolaget Lululemon Athletica handlades upp 8,6 procent, aktien kommer att ta Activisions plats i S&P 500 efter att gamingbolaget köpts upp av Microsoft.

Fotbollsklubben Manchester United, vars aktie är noterad på New York-börsen, föll 12 procent efter att Wall Street Journal rapporterat om att den brittiske miljardären Jim Ratcliffe är i diskussioner om att förvärva en minoritetsandel. Enligt tidningen har Qatar, som länge sågs som en köpare av hela klubben, lämnat diskussionerna.

Enligt Wall Street Journal har aktivistinvesteraren Starboard Value byggt upp en position i mediebolaget News Corp, som bland annat äger just Wall Street Journal och därtill Dow Jones Newswires. Investeraren planerar att rekommendera bolaget att genomföra avknoppningar. News Corps aktie var upp 2,2 procent.

Amerikanska Omeros, som är en möjlig konkurrent till Calliditas, läkemedelskandidat narsoplimab har i fas 3-studien Artemis-IGAN inte uppnått de primära målen. Börskursen halverades.

Den amerikanska tioåriga statspappersräntan steg 9 punkter till 4,72 procent.

Graf: S&P 500 måndagen den 16 oktober

Källa: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Bank Of America - I dag

{point.key}

Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Johnson & Johnson - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Moderna - I dag

{point.key}

Netflix - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -