TYSKLAND
DOMSTOL GÖR HÅL I BUDGETEN PÅ 60 MDR EUR (Direkt)

2023-11-16 07:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska regeringens beslut att finansiera sin gröna omställning genom att omfördela 60 miljarder euro i outnyttjad skuld som frigjordes under covid-19-pandemin är grundlagsstridig, fastslog Tysklands högsta domstol på onsdagen.

Det skriver Politico.

Domen innebär ett hårt slag för Tysklands koalitionsregering i en tid av spända budgetförhandlingar.

Omfördelningen bröt mot den så kallade skuldbromsen, en konstitutionell bestämmelse som begränsar statlig upplåning förutom under nödsituationer och lågkonjunkturer, skrev den federala författningsdomstolen i ett pressmeddelande.

I februari 2022 flyttade den federala regeringen 60 miljarder euro i nödlån, som ursprungligen var avsedda att hjälpa till att hantera covid-19-pandemin, till en klimatfond som skulle hjälpa till att finansiera landets gröna omställning.

Regeringens beslut ifrågasattes därefter i domstol av lagstiftare från center-högeroppositionen.

"Domstolens beslut innebär att volymen av klimat- och omvandlingsfonden minskar med 60 miljarder euro", uppgav domstolen och tillade att myndigheterna nu måste hitta "andra medel" för att kompensera för de saknade medlen.

Men det finns andra konsekvenser också, skriver Politico. Domen kommer sannolikt att påverka hur regeringar planerar sina budgetar för kommande år.

Dessutom kommer beslutet när förbundskansler Olaf Scholz är indragen i spända budgetförhandlingar för det kommande året och lämnar regeringen med ett hål på 60 miljarder euro i budgeten.

"Enligt vår nuvarande bedömning påverkas inte överläggningarna om budgetförslaget för 2024 av domen", sade Tysklands finansminister Christian Lindner efter beslutet.

"Den tyska förbundsdagens budgetöverläggningar kan därför fortsätta som planerat", fortsatte han.

Domen väntas också komplicera den tyska regeringens ansträngningar att förmå andra europeiska regeringar att acceptera återställandet av bindande EU-regler om budgetunderskott från och med nästa år.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -