NEW YORK
FICK STYRKA OCH STÄNGDE KLART UPP, S&P 500 +0,7% (Direkt)

2023-11-20 22:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna handlades initialt oregelbundet på måndagen, men hämtade sedan styrka och stängde på högre nivåer. Mest drivande till börsuppgången var tekniksektorn.

S&P 500 steg 0,7 procent till 4.547 och räknat från Stockholmsbörsens stängning summerades uppgången till 0,3 procent. Dow Jones industriindex stärktes 0,6 procent och indexet noterades vid 35.151. Teknik- och tillväxttunga Nasdaq Composite ökade samtidigt 1,1 procent till 14.285.

Börserna fick ytterligare fart efter att en emission av 20-åriga amerikanska statspapper vid klockan 19 visade ett starkt intresse. Tidigare i november utlöste en svagare än väntad emission av 30-åriga statspapper börsnedgångar och ränteuppgångar, men nu skedde alltså det motsatta. Den amerikanska tioåringen gick från en ökning på 3 punkter till en nedgång på 2 punkter till 4,42 vid amerikansk börsstängning och även i längre löptider syntes en liknande rörelse.

Open AI:s nya vd sade på måndagen att han ska inleda en utredning om avskedandet av medgrundaren Sam Altman och arbetet med att förändra bolagets ledning. Microsoft, som har investerat 13 miljarder dollar i Open AI, steg med 2,1 procent.

En stor del av de anställda på Open AI rapporterades också vilja att styrelsen avgår efter att den till synes helt plötsligt avskedat Sam Altman. Sam Altman och medgrundaren Greg Brockman, som också petades, har i stället blivit erbjudna och accepterat roller på Microsoft inom en ny AI-division.

Andra jättar i sektorn steg också. Apple, Alphabet och Meta Platforms klättrade 0,7–1,5 procent. Även halvledarbolaget Nvidia gick starkt med en uppgång på 2,3 procent inför tisdagens kvartalsrapport.

Flygplanstillverkaren Boeing klättrade 4,7 procent. Deutsche Bank har uppgraderat sin rekommendation för aktien till köp. Finanshuset skrev att ökade flygplansleveranser kommer medföra högre fria kassaflöden.

Anläggningsmaskinstillverkaren Caterpillar backade runt procenten. HSBC inledde bevakning av aktien med behåll och en riktkurs strax under fredagens stängningskurs. Den ledande marknadspositionen gillas av HSBC, men motvindarna på den amerikanska marknaden avskräcker.

Bristol-Myers Squibb sänktes nästan 4 procent, samtidigt som Johnson & Johnson var nära nollstrecket. Tyska Bayer, som föll 18 procent på Frankfurtbörsen, har fått avsluta fas 3-studien Oceanic-AF i förtid med hänvisning till bristande effektivitet. Studien har utvärderat läkemedelskandidaten asundexian jämfört med amerikanska Bristol Myers Squibbs läkemedel Eliquis (apixaban) hos patienter med förmaksflimmer med risk för att utveckla stroke. Inom samma delsegment av sektorn marknadsför Johnson & Johnson samt Bayer-läkemedlet Xarelto.

Graf: S&P 500 måndagen den 20 november

Källa: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Citigroup - I dag

{point.key}

Boeing - I dag

{point.key}

Caterpillar - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Meta Platforms A - I dag

{point.key}

NVIDIA - I dag

{point.key}

Johnson & Johnson - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -