OPEC
FRIVILLIGA SÄNKNINGAR PÅ 2,2 MLN BPD, HANDLARE TVEKSAMMA (Direkt)

2023-11-30 21:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flera länder inom Opec+ har meddelat om produktionssänkningar och summerat uppgår produktionsneddragningen till 2,2 miljoner fat per dag.

Det framgår av ett pressmeddelande från Opec.

Huruvida länderna faktiskt fullföljer det är handlare desto mer tveksamma över.

"Det verkar som att produktionssänkningarna från Opec+ är 'frivilliga' sänkningar, inte en del av en överenskommelse från Opec+", sade Giovanni Staunovo vid UBS till Bloomberg News.

"Därmed är oron att en stor del av det (sänkningarna, reds anm) är löfte på papper och att i själva verket färre fat tas bort från marknaden."

Angola gick tidigt ut och sade att landet skulle fortsätta på nuvarande nivåer, trots att Opec+ beslutade om en sänkt exportkvot för Angola.

"Råoljepriserna faller eftersom handlare inte har sett konkreta bevis på trovärdiga gradvisa produktionssänkningar vid sidan av de fortsatt frivilliga saudiska och ryska neddragningarna än", kommenterade Bob McNally på Rapidan Energy till Bloomberg. Han tillade även att marknaden är överraskad och förvirrad.

Beskedet från Opec+ övertygade därmed inte oljeinvesterarna och vid 21-tiden på torsdagskvällen var Brentoljepriset ned 0,3 procent till strax under 83 dollar per fat trots tidigare uppgångar.

Graf: Brentterminen under torsdagen.

Källa: Infront.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -