16 av 18 personer fälls i insiderhärvan i ICA (Finwire)

2023-12-06 11:15

Stockholms tingsrätt dömer 16 av 18 personer i den uppmärksammade insiderhärvan i ICA Gruppen, enligt ett pressmeddelande.

9 personer fälls för grova insiderbrott, och resten för insiderbrott av normalgraden. Därutöver döms en person också för obehörigt röjande av insiderinformation.

Tre av de åtalade kommer att få fängelsestraff, som längst tre år och två månader. Övriga får villkorlig dom med samhällstjänst eller böter.

Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff från ett till fyra år för tio av de inblandade, samt företagsbot och näringsförbud för flera personer.

Två av de åtalade har fått näringsförbud.

“Det är åklagarna som ska bevisa att insiderbrott faktiskt har begåtts, dvs. att värdepappershandeln inte grundar sig på egen analys eller tur. Flera av de tilltalade är ICA-handlare med mycket god kunskap om ICA-rörelsen. Tingsrätten har trots detta kommit fram till att deras aktiehandel har varit baserad på insiderinformation om ett kommande bud på ICA Gruppen och inte på egen analys eller erfarenhet. Den mycket omfattande handeln, timingen, personkopplingarna och säkrad kommunikation mellan de tilltalade har alltså räckt för en fällande dom”, säger rådmannen Ylva Aversten i en kommentar.

Samtliga inblandade har förnekat brott.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -