Globala elbilsförsäljningen har mattats av, men är fortfarande upp 31 procent i årstakt - Bofa (Finwire)

2023-12-06 12:51

De globala försäljningssiffrorna av elbilar var av blandad karaktär i oktober, konstaterar Bofa Securities i sin senaste uppdatering.

Totalt såldes 921 000 elbilar under höstmånaden, vilket var en ökning med 31 procent i årstakt men en nedgång med 1,2 procent från föregående månad. EU var en stark marknad där ökningen blev 36 procent i årstakt.

- Vi slås av att den globala försäljningen av elbilar har varit oförändrad sedan 23 augusti, skriver analytikerna i en kommentar.

De konstaterar att Kina växer sekventiellt i månadstakt och på motsvarande sätt sjunker i Europa. Den främsta svagheten inom Europa kommer från Storbritannien. Föregående månad tyngde istället Tyskland.

I USA fortsätter försäljningen att pendla kring 100 000 enheter, vilket är en ökning med 20 procent i årstakt.

- Vi är fortfarande förvånade över att se att försäljningen inte har ökat i månadstakt eftersom lagren av elbilar är fortsatt höga, skriver analytikerna.

Bland enskilda bilmodeller lyfts BYD fram. BYD:s globala elbilsförsäljning ökade kraftigt till 170 000 enheter, eller en ökning med 163 procent i årstakt. Tesla uppges ha minskat sin marknadsandel med 5,6 procentenheter till 12,5 procent, vilket är den lägsta sedan oktober i fjol.

Under 2024 prognostiserar Bofa att försäljningen av antalet elbilar växer med 30 procent, trots den nuvarande inbromsningen i den globala försäljningstrenden.

- Vi förutspår att den globala penetrationsgraden av elbilar kommer att öka från 11,4 procent för helåret 2023 till 14,6 procent under 2024, vilket innebär en ytterligare försäljning på 2,9 miljoner enheter 2024 jämfört med 2023.

Ökningen väntas ske på grund av flera faktorer: Däribland en uppsjö av nya modeller, en stark Kinamarknad och lägre priser på elbilar.

Potentiella vinnare nästa år kan vara Stellantis, GM, Honda, Chery, BMW och Geely, bedömer Bofa.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -