NOVUS GROUP
FABRICERADE SIFFROR I VÄLJARBAROMETER - KVARTAL (Direkt)

2023-12-06 11:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Spotlight-listade analys- och undersökningsföretaget Novus Group använder fabricerade siffror i redovisningen av sina undersökningar, enligt tidningen Kvartal.

"Månad efter månad visar siffrorna på precis samma andel svarande: 51,00 procent med två decimalers exakthet. Nu kan Kvartal berätta vad förklaringen är: De redovisade siffrorna bakom deltagarfrekvensen är fabricerade", skriver tidningen.

Novus är enligt Kvartal ett av få undersökningsföretag som använder den traditionella metoden där man via telefon söker ett slumpvist urval av befolkningen. Bolagets väljarbarometrar publiceras varje månad i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Enligt Dagens Industri uppger Novus vd Torbjörn Sjöström för Kvartal att medarbetare som har sammanställt rapporter har använt en avrundad siffra, 51 procent, och med hjälp av antalet redovisade svar räknat baklänges för att få fram en siffra för antalet deltagare som bolaget ska ha sökt i undersökningarna.

Enligt Torbjörn Sjöström har de felaktiga siffrorna publicerats av misstag. Han hävdar samtidigt att de verkliga siffrorna ligger nära de som har redovisats.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Novus Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -