Pareto ESG Global Corporate Bd A
Pareto ESG Global Corporate Bond ökade 2,8 procent i november - deltog i nyemissioner från Sealed Air, Huhtamäki och Ericsson (Finwire)

2023-12-07 13:40

Fonden Pareto ESG Global Corporate Bond A steg 2,8 procent i november. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Stefan Ericson, Philip Lindgren och Ingrid Nygaard.

Fondförvaltarna konstaterar att fondens avkastning för november är den näst bästa sedan starten 2015. De lyfter fram att räntehöjningarna pausats och inflationen sjunker runt om i världen.

"Långa räntor i både USA och Europa sjönk stadigt under månaden när marknaden började prisa in räntesänkningar under andra halvan 2024. Det vi och marknaden hoppas på, är en 'soft landing' för global ekonomi", skriver förvaltarna.

Vidare skriver förvaltarna att kvartalsrapporterna som kommer in från bolagen fortsatt visar på en tydlig nedgång i orderingång och försäljning. Samtidigt finns det en viss optimism:

"Den positiva aspekten är att leveranskedjan är i mycket bättre skick, och halvledarindustrin är nu i avsevärt bättre skick att leverera produkter i tid."

På kreditmarknaden gick kreditspreadar ihop både i USA och Europa, och marknaden som helhet var väldigt stark hela månaden. Dessutom var emissionsvolymerna i både Europa och USA bättre än under oktober månad.

Under november deltog fonden i ett antal nyemissioner, några av dem var Sealed Air, Huhtamäki och Ericsson.

"Huhtamäki och Sealed Air är två globala bolag som kompletterar fondens ökande exponering mot hållbarare paketering av industriella varor, mat och andra nödvändigheter. Båda bolagen har dessutom fokus på att ta ner belåningsgraden. Båda dessa nya positioner i fonden har handlat väldigt starkt i efterhandeln sedan emissionsdatum", skriver förvaltarna.

Det poängteras också att strategin framåt är ett fokus på bolag som bidrar med hållbara lösningar.

De största emittenterna i portföljen i månadsskiftet var UPM-Kymmene, Techem och Iron Mountain med portföljvikter om 2,8, 2,5 respektive 2,5 procent.

Kreditdurationen i fonden uppgick till 3,4 år och räntedurationen uppgick till 2,9 år. Den löpande räntan i fonden uppgick till 6,4 procent.


Pareto ESG Global Corporate Bond A, % november, 2023
Fond MM, förändring i procent 2,8
Fond i år, förändring i procent 6,2

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Pareto ESG Global Corp... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -