Sensor Sverige Focus A
Sensor Sverige Focus ökade 5,4 procent i november - kraftig omallokering i portföljen (Finwire)

2023-12-09 11:20

Fonden Sensor Sverige Focus steg 5,4 procent i november, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 8,1 procent. Sedan starten i maj har fonden sjunkit med 4,8 procent, vilket är sämre än index som har sjunkit 2,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltningsteamet bestående av Stefan Olofsson, Ulf Öster och Stefan Ahlfeldt.

Inledningsvis skriver förvaltarna att Volvo, Investor och Trelleborg bidrog bäst till utvecklingen under perioden. Vid ingången av månaden var fonden främst överviktad mot större bolag och värdebolag. Branschmässigt vägde finanssektorn tyngst.

Under november gjorde förvaltarna kraftiga omallokeringar främst mot mindre bolag och fastighetsbolag.

Storbankerna Nordea, SEB och Swedbank avyttrades, och endast Handelsbanken finns kvar i portföljen. Samtidigt avyttrades också Nibe och Fortnox, medan Bufab, Hanza, Indutrade, Lumenradio, Sinch, H&M och Munters plockades in.

"Bland mer tillväxtorienterade bolag har vi köpt medicinteknikbolaget Surgical Science som är ledande inom utvecklingen av operationsrobotar", fortsätter teamet.

Samtidigt har förvaltarna ökat exponeringen mot fastighetssektorn kraftigt, och nya tillskott är Balder, Diös och Nyfosa. Innehavet i Castellum utökades.

"Fastighetssektorn är rimligen inte helt ute ur krisen, i alla fall inte för de bolag som ännu inte sett om sitt hus för framtida finansiering. Men med kommande räntesänkningar som vi räknar med nästa år kommer intresset fortsätta öka för sektorn, då finansieringskostnaderna rimligen sjunker på sikt", resonerar förvaltarna.

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Investor, Volvo och Evolution med portföljvikter om 8,5, 6,9 respektive 5,2 procent.

Sensor Sverige Focus, % november, 2023
Fond MM, förändring i procent 5,4
Index MM, förändring i procent 8,1
Fond sedan maj månad, i procent -4,8
Index sedan maj månad, i procent -2,5

Jesper Ahlberg
jesper.ahlberg@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Sensor Sverige Focus A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -