VINDKRAFT
KRAFTIGT HÖGRE FÖRSÄKRINGSPREMIER FÖR HAVSPROJEKT (Direkt)

2023-12-11 13:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Priset för att försäkra havsbaserade vindkraftprojekt har ökat kraftigt, som svar på förluster hos försäkringsgivare.

Det rapporterar Recharge News enligt Marketwire.

Försäkring har blivit "dyrare och svårare att skaffa" inom havsvindkraft, uppger Robert Bates, chef för skadeavdelningen på den brittiska energi- och infrastrukturmäklaren Nardac.

Huvudorsaken är att försäkringsbolagen får in mindre pengar i premier än de betalar ut i ersättningar. Det gäller särskilt för havsvind enligt Robert Bates, som bedömer att "för varje dollar de får i premie betalar de förmodligen 1,2-1,3 dollar i ersättningar".

Det gäller främst försäkring under konstruktionen av projekten, uppger han. Andra faktorer spelar också in. Stora ersättningskrav över hela världen, inte bara inom havsvind, har enligt Robert Bates minskat tillgången på försäkringar.

"Det vi har sett är en mycket, mycket skarp reaktion från försäkringsmarknaden, som har varit att fördubbla de premier de tar ut och fördubbla de självrisker de pålägger entreprenörer och ägare", säger Robert Bates till tidningen.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -