STORBRIT
HUNT VILL SAMTALA MED BANKER OM LÅGA VÄRDERINGAR - FT (Direkt)

2024-01-18 21:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Storbritanniens finansminister Jeremy Hunt har kallat in landets största banker för att utreda varför de är så lågt värderade jämfört med de globala branschkollegorna.

Det rapporterar Financial Times och hänvisar till personer med insyn.

Under mötet kommer Jeremy Hunt tillsammans med premiärminister Rishi Sunaks rådgivare Franck Petitgas fråga hur de kan bidra till att göra bankerna mer attraktiva för investerare och öka bankernas värderingar. Regeringen vill också försäkra sig om att bankerna kan fortsätta möta efterfrågan på utlåning för att stimulera ekonomisk tillväxt.

Bland mötesdeltagarna finns chefer från Barclays, HSBC, Lloyds, Natwest, Santander UK och börsoperatören London Stock Exchange, enligt källorna.

Bankaktierna har fortsatt att sjunka trots de höga vinsterna som en följd den snabba ränteuppgången, vilket möjliggjort generösa utdelningar och aktieåterköp för bankerna.

Det har även hittills endast varit en marginell marknadspåverkan från Edinburgh-reformerna, som infördes för att stötta banksektorn i landet. Åtgärderna involverade bland annat att ta bort taket för bankirers bonusar samt incitament för att noteras på Londonbörsen.

FTSE 350 bankindex har fallit 9 procent under det senaste året och allt fler brittiska banker handlas under det bokförda värdet på sina tillgångar, ett tecken på att investerare inte tror på bankernas långsiktiga strategier, enligt tidningen.

Bankcheferna lägger en stor del av skulden för dessa nedgångar på förlusten av tillgången till EU-marknaden efter Brexit och politiska misstag av den tidigare premiärministern Liz Truss. Cheferna pekar även på den brittiska centralbankens beslut under 2020 att förbjuda banker från att betala utdelningar under pandemin, vilket enligt Financial Times gjorde aktieägare rasande.

Vid ett möte på World Economic Forum i Davos på torsdagen berättade Jeremy Hunt och utrikesministern David Cameron för finanstjänstchefer att de ville att Londonbörsen skulle fokusera på att bli "Europas Nasdaq".

Londonbörsen skulle vinna mer lukrativa teknikbolagsnoteringar, som har lockat till USA i jakten på högre värderingar och djupare marknadslikviditet, menade Jeremy Hunt och utrikesministern.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -