RÄNTOR/VALUTOR
EUROPEISKA RÄNTOR SJÖNK, EURON BLEV SVAGARE (Direkt)

2024-03-22 16:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk på fredagen samtidigt som euron tappade mot dollarn trots att tyska IFO-index överraskat på uppsidan. Europabörserna var blandade.

Tyska räntor var vid svensk stängning 7-9 punkter ned medan de svenska stängde 4-7 punkter lägre än dagen före.

Kronan blev 5 öre svagare till 11:40 mot euron och 8 öre svagare till 10:53 mot dollarn.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg till 87,8 i mars från 85,7 i februari. Väntat var en mindre uppgång till 86. Utfallet var det högsta sedan i juni förra året.

Index över det aktuella läget steg till 88,1 från 86,9 föregående månad, väntat 86,8, medan det framåtblickande indexet steg till 87,5 från 84,4, väntat 84,6.

IFO-chefen Clemens Fuest sade i en kommentar att det speciellt var företagens förväntningar som var betydligt mindre pessimistiska, men även bedömningarna av nuläget har förbättrats.

"Den tyska ekonomin ser en guldkant vid horisonten", sade han.

Capital Economics skrev i en kommentar att en stor del av förbättringen var i den volatila förväntningskomponenten och den förblev på en exceptionellt låg nivå.

"Vi tror fortfarande att ekonomin kommer att krympa för andra kvartalet i rad under första kvartalet", skrev de och pekade på dystra utsikter framöver med stagnerade reala inkomster, fortsatt press från höga räntor, svag extern efterfrågan och stram finanspolitik.

Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer såg dock IFO-utfallet som en källa till hopp.

"Slutet på lågkonjunkturen som prognostiserats till sommaren bör dock inte förväntas bli en kraftig uppgång", skrev Krämer, som hänvisade till att den långsiktiga urholkningen av Tysklands kvalitet som företagsland har en dämpande effekt, särskilt som den tyska regeringen misslyckas med att ta itu med de strukturella frågorna.

Tidigare på fredagsmorgonen visade annan tysk makrodata att importpriserna var oförändrade i januari, jämfört med föregående månad. Jämfört med ett år tidigare sjönk priserna med -5,9 procent, efter -8,5 procent månaden före. Väntat var en nedgång med 0,3 respektive 7,4 procent.

Brittisk detaljhandel visade sig ha varit starkare än väntat i februari. Försäljningen, inklusive bensin, var oförändrad i stället för att ha sjunkit med 0,3 procent, som analytiker räknat med. Samtidigt reviderades januariutfallet upp något.

Statistikmyndigheten ONS noterade att köparna flockades kring online-affärer under en av de regnigaste februari-månaderna som någonsin uppmätts.

Dagen efter att Bank of England lämnat sina styrräntor oförändrade antydde BOE-chefen Andrew Bailey i en intervju med Financial Times att sänkningar kommer.

Även USA-räntorna handlades lägre än vid svensk stängning dagen före, med tioårsräntan 7 punkter ned till 4,21 procent.

På valutamarknaden handlades euron runt 1:082 mot dollarn, ner från 1:087 på torsdagen, medan yenen stärktes en aning mot dollarn runt 151:2 (151:7).

ING Economics konstaterade i ett kundbrev att dollarn är inne i ett positivt momentum efter en vecka full av centralbanksbeslut.

"Stark amerikansk data i går kombinerat med ett par duvaktiga överraskningar från andra centralbanker (speciellt Schweiz) ger dollarn stöd. Men eftersom Fed har låtit optimistiskt om inflationssänkningar och räntesänkningar, är vi inte säkra på att dollarrallyt har ben", skrev banken, som tycker att dollarförstärkningen verkar överdriven.

Enligt en Reuters-enkät spår en majoritet, 35 av 54 bedömare, att Bank of Japan kommer att höja räntan igen i år.

Bank of Japan höjde på tisdagen räntan för första gången på 17 år, och lämnade den minusränta som rått sedan 2016. Den nya styrräntan ligger på 0-0,10 procent.

Ingen spår att en ny höjning kommer under andra kvartalet, medan 14 procent ser en höjning under tredje kvartalet och 43 procent en höjning under fjärde kvartalet.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -