IMF
RISK TIDIGARE RÄNTEHÖJNINGAR EJ SLAGIT IGENOM PÅ BOSTÄDER (Direkt)

2024-04-08 12:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Risken för att nedkylningseffekter från tidigare räntehöjningar ännu inte har slagit igenom på bostadsmarknaden bör tas på allvar. Speciellt i länder där bolånen har korta löptider.

Det skriver Internationella valutafonden, IMF, i ett kapitel som publicerades på måndagen, inför sin kommande prognos.

"Ju längre räntorna hålls höga, desto högre sannolikhet för att hushållen kommer att känna av effekterna, till och med där de hittills varit relativt skyddade", skriver IMF.

De noterar att en motståndskraftig global tillväxt kan tyda på att historiskt stark överföring av stigande räntor nu har försvagats. Men i vissa länder har efterfrågan faktiskt svalnat märkbart, och det är hushållen som tydligt känner effekten av högre räntor.

IMF konstaterar att de flesta centralbanker har gjort

betydande framsteg mot sina inflationsmål, men varnar nu för att om centralbankerna höjer räntorna alltför mycket, eller lämnar räntorna höga under en längre tid, så kan det vara en större risk nu.

Även om bolån med fast ränta verkligen har blivit vanligare i många länder, så är bindningstiderna ofta korta. Över tid, och när räntorna på dessa bolån läggs om, kan den penningpolitiska överföringen plötsligt bli effektivare och därigenom tynga konsumtionen.

"Även om centralbankerna redan tar hänsyn till denna möjlighet i sina beslut, kan effekterna på konsumtionen fortfarande bli större än väntat", skriver IMF.

De tillägger att finansiell instabilitet också kan följa om antalet betalningsanmärkningar ökar tvärt.

"Detta gäller särskilt i länder där hushållen är högt skuldsatta eller där konkurslagar gynnar låntagare. Den kraftiga uppgången i huspriserna under pandemin har också gjort vissa marknader övervärderade", skriver de.

På dessa övervärderade marknader kan det vara mer sannolikt att priserna korrigeras om räntorna förblir höga länge, "särskilt där makrotillsynspolitiken inte hindrade uppbyggnaden av hävstångseffekter", enligt IMF.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -